Dubovkina I. Change of physical and chemical parameters of the liquid binary systems by alternating impulses of pressure = Зміна фізико-хімічних параметрів рідких бінарних систем під впливом знакозмінних імпульсів тиску / I. Dubovkina // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 1. - С. 142-153. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.Проведено дослідження зметою визначення впливу безреагентного методу оброблення, а саме знакозмінних імпульсів тиску на зміну фізико-хімічних параметрів (ФХП) бінарних систем (БС). Реалізовано вплив знакозмінних імпульсів тиску на БС: воду та водно-етанольні суміші (ВЕС), в широкому діапазоні концентрацій від 5 - 90 %. Для вивчення зміни ФХП БС використано методи прямої потенціометрії (іонометрії). Експериментальні дослідження зразків виконано з використанням лабораторного вимірювального обладнання: рН-метра-міллівольтметра рН-150М та оксиметра EZODO PDO-408. Під впливом оброблення з застосуванням знакозмінних імпульсів тиску рідких БС, таких як вода та ВЕС відбувається інтенсивне знекиснення. Величина зниження кількості розчиненого кисню у воді та ВЕС у порівнянні з початковим вмістом становить майже 50 - 55 %. Встановлено зміну водневого показника у дистильованій воді на 13 %, у порівнянні з початковим значенням, а у воді, підготовленій за технологією лікеро-горілчаного підприємства, зростання водневого показника відбувалось на 14 - 14,5 %. Величина окисно-відновного потенціалу у порівнянні із початковим значенням знизилась на 20 - 60 %, залежно від часу оброблення знакозмінними імпульсами тиску. Встановлено зміну ФХП водних систем при застосуванні оброблення високочастотними осциляціями, що можна пояснити зміною реакційної здатності, внаслідок ініціювання переносу протону в асоційованих рідинах, таких як вода, аліфатичні спирти та ВЕС із різним вмістом етанолу, а також утворення сітки водневих зв'язків, що своєю чергою впливає на структурну організацію та будову. Зроблено висновки, що безреагентний метод обробки води і ВЕС із використанням роторно-пульсаційних апаратів може значною мірою скоротити тривалість процесу змішування, знизити енерговитрати, підвищити продуктивність та замінити періодичний спосіб змішування на безперервний. Індекс рубрикатора НБУВ: Л873-1
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|