РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000671703<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Oyeyemi S. D. 
Assessment of the nutritional potentials of Theobroma cacao L. and Coffee liberica W. Bull = Оцінка харчового потенціалу какао Theobroma cacao L. і кави Coffee liberica W. Bull. / S. D. Oyeyemi, P. O. Tedela, O. E. Oyedeji // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 2. - С. 258-268. - Бібліогр.: 63 назв. - англ.

Споживання какао і кави збільшується через ряд корисних властивостей для здоров'я. Вивчення фітохімічних компонентів і харчового потенціалу цих цінних культур ще більше розкриває їх харчове та фітомедиційне значення в раціоні харчування людини. Какао та кавові зерна збирали на фермі в Адо-Екіті, штат Екіті, Нігерія, і вивчали їх основні, мінеральні та фітохімічні компоненти, використовуючи стандартні аналітичні методи. Зібрані какао і каву сушили протягом тижня, потім висушували повітрям, знімали оболонку, подрібнювали в порошок і аналізували їх склад. Одержані результати показали, що обидва зразки рослин містять алкалоїди, дубильні речовини, сапоніни, флавоноїди, фенол і кардіоглікозиди. Проте стероїди, флобатанін і терпеноїди були наявні у C. liberica, але відсутні в T. cacao. Аналіз показав вміст вологи (12,16 і 10,84 %), вуглеводів (57,19 і 62,51 %), сирого протеїну (4,08 і 3,75 %), сирого волокна (18,95 і 16,72 %) і золи (6,82 і 5,58 %) у C. liberica і T. cacao відповідно. Встановлено, що життєво важливі мінерали (мг/100 г) у каві та какао включають Na (1050,14 і 1133,11), K (305,12 і 719,36), Ca (407,86 і 65,33), Mg (41,83 і 35,28), P (43,69 і 37,37), Mn (12,62 і 5,86), Fe (28,86 і 32,40) і Zn (2,41 і 3,61). Вміст нікелю знаходився в межах дозволеного рівня. У зразках рослин не було виявлено Pb та Cd. Зроблено висновок, що какао та кавові зерна, що досліджувались, можна розглядати як багату біоактивними вторинними метаболітами сировину, що виправдовує їх широко відомі переваги для здоров'я.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л864.1 + Л984-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського