Крамаренко Д. Дослідження впливу добавок гідробіонтів на властивості клейковини пшеничного борошна / Д. Крамаренко, В. Дуб // Техн. науки та технології. - 2017. - № 4. - С. 195-202. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.З метою дослідження впливу добавок гідробіонтів на якість клейковини обрано добавки рослинного та тваринного походження з гідробіонтів: гідролізат з молюсків, водорість цистозіра та ламінарія, а також водна багаторічна рослина роду Ряска (Lemna) сімейства Ароідні. Додавання всіх добавок позитивно впливає на зміцнення клейковинного каркаса. Однак введення рослинних добавок у кількостях більше 9 % вже значно зменшує розтяжність на 36,26 - 76,47 % порівняно з контролем. Додавання добавок гідробіонтів дозволяє покращити якість клейковини борошна вже при додаванні 1,5 % добавок на 3,45 - 0,84 % у порівнянні з контролем підвищується показник ІДК. Внесення добавок у кількостях 4,5 % для гідролізату з молюсків і ряски підвищує кількість клейковини на 2,92 - 6,25 %, а додавання цистозіри та ламінарії зменшує вихід сирої клейковини на 2,58 - 9,89 %. Встановлено, що добавки гідробіонтів укріплють клейковину тіста, зменшують показники розтяжності та показник ІДК, поряд з цим добавки цистозіри і ламінарії зменшують вміст сирої клейковини. На нашу думку, найбільш раціональним інтервалом введення досліджуваних добавок є 3 - 9 % від маси борошна. Індекс рубрикатора НБУВ: Л822-106
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|