Гармашева І. Л. Продукція екзополісахаридів штамами молочнокислих бактерій, ізольованих з ферментованих продуктів / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, О. М. Василюк, Л. Т. Олещенко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 4. - С. 76-84. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Мета дослідження - провести пошук штамів молочнокислих бактерій (МКБ), що продукують екзополісахариди, серед ізолятів з традиційних кисломолочних продуктів, ферментованих фруктів та овочів. Ідентифікацію ізольованих культур проводили за морфолого-культуральними та фізіолого-біохімічними властивостями. Здатність до синтезу та кількість екзополісахаридів визначали на середовищах MRS з 5 % вуглеводу (сахароза, глюкоза, фруктоза чи лактоза). У разі росту на агаризованих середовищах з різними джерелами вуглеводів здатність до утворення ЕПС виявили 25 % штамів МКБ. На середовищі MRS з сахарозою ЕПС синтезували всі штами Leuconostoc spp. (у кількості 0,40 - 18,00 г/л) і 93 % штамів Pediococcus spp. (0,35 - 9,40 г/л), тоді як серед Lactobacillus spp. - тільки 37,5 % штамів (0,15 - 2,75 г/л). В той же час штами Lactobacillus spp. продукували ЕПС у разі росту на середовищах MRS з глюкозою, фруктозою чи лактозою у кількості 0,15 - 0,90 г/л. Висновки: здатність до продукції ЕПС штамами МКБ залежала від родової належності та наявного в середовищі вуглеводу. Відібрано штами МКБ, які є перспективними для подальших досліджень біологічної активності та структури їх екзополісахаридів. Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*723.432.3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|