РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000678186<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Migalatiev O. 
Optimisation of operating parameters for supercritical carbon dioxide extraction of lycopene from industrial tomato waste = Оптимізація робочих параметрів надкритичної вуглекислотної екстракції лікопену з відходів промислового томату / O. Migalatiev // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 4. - С. 698-716. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.

Томатні відходи можуть бути використані як вторинна сировини для одержання липо розчинних екстрактів. Ликопен, будучи липофільним з'єднанням з антиоксидантними властивостями, що виявлене в томатах, може бути екстрагований із застосуванням надкрикритичного діоксиду вуглецю з відходів, одержаних під час промислової переробки томатів. Томатні відходи, одержані під час виробництва томатного соку, зібрано на фабриці АО "Орхей-Віт", м. Орхей, Республіка Молдова. Використовуючи повний факторний ортогональний метод експериментального проектування, створено матрицю планування в реальних змінних, одержавши 15 режимів екстракції шляхом зміни параметрів: температура (36 - 73 <^>oC), тиск (18 - 42 МПа) і час (24 - 96 хв). Вміст лікопена визначено за допомогою спектрофотометричного методу за довжини хвилі 502 нм. Первинно томатні відходи висушувались від початкової вологості 80,0 % до кінцевого вмісту вологи 6,5 %. Щоб збільшити контактну поверхню з діоксидом вуглецю, томатні відходи були подрібнені. Зразки CO2-екстрактів із томатних відходів одержано за різних параметрів екстракції за лабораторних умов. Концентрацію лікопена приймали за вихідний фактор, і встановлено остаточну форму рівняння регресії другого порядку, що характеризує процес CO2-екстракції ликопена в жиророзчинній фракції з томатних відходів. Рівняння регресії надало можливість оптимізувати результат, використовуючи метод градієнтного поглинання, тим самим встановивши оптимальні параметри екстракції біоактивного з'єднання - лікопена. Графічно надану ділянку поверхні реакції описано поліномом другого ступеня, що характеризує процес CO2-екстракції ликопена з відходів томатів за постійних параметрів: тиску, температури і часу. Зроблено висновки, що CO2-екстракти з томатних відходів багаті ликопеном із концентрацією від 10,8 до 47,1 мг/100 г. Оптимальними параметрами екстракції ликопена з відходів томатів є температура 60 - 75 <^>oC, тиск 33 - 42 МПа і час екстрагування 62 - 68 хв.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.420.94

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського