Ostapenko V. Suitability of the technical grape variety of the Northern Black Sea Coast in the traditional production for "Iсewine" = Придатність технічних сортів винограду Північного Причорномор'я для виробництва традиційним шляхом вин "Iсewine" / V. Ostapenko, N. Kameneva // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 4. - С. 727-737. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.Мета роботи - дослідження механічного складу та фізико-хімічних властивостей сортів винограду Північного Причорномор'я для визначення їх доцільності використання у виробництві крижаних вин. Рислінг, Ркацителі та Тельти курук, Марселан і Молдова протягом 2015 - 2018 рр. на виноградниках с. Шабо, Таїрова і Херсону були досліджені за основними показниками механічного складу винограду, включаючи середню масу грона винограду, кількість ягід у гроні, масу ягід винограду, масу шкірочки винограду, масу м'якоті з соком згідно методики проф. Простосердова. Визначено pH, масову концентрацію титрованих кислот і цукрів відповідно до прийнятих методик. Найбільша середня маса грона серед сортів спостерігались у сортів Молдова і Марселан, найменші - у Тельти курук і Рислінг, сорт Ркацителі відзначився середніми масами грон у порівнянні з іншими незалежно від регіону та місяця. Після настання технологічної зрілості маса грон у всіх сортів зменшувалася, починаючи з кінця жовтня до грудня місяця: у середньому в 0,95 разу по регіону Шабо, у 0,92 разу - по району Таїрова та у 0,90 разу - по Херсону. Найбільші диференціації у чисельності ягід під час теплих місяців осені +- 4 і +- 6 шт мали сорти Ркацителі і Тельти курук відповідно, найменші - +-1 шт Молдова і Марселан на виноградниках с. Шабо. На виноградних плантаціях у с. Таїрова і м. Херсон значна різниця у кількості ягід по сортам не була відмічена і складала +- 1 - +- 3 шт. Сорт Ркацителі накопичував найбільше цукру серед інших сортів, масові концентрації якого сягали у грудні, у середньому по регіонам, від 243 - 245,13 г/дм<^>3, найменші - у Тельти курук, що становили 179,5 - 182,7 г/дм<^>3. У сорту Рислінг після значних опадів масова концентрація цукрів зменшилась у середньому до 30 г/дм<^>3 - у регіоні Шабо, до 25 г/дм<^>3 - у с. Таїрова, і до 22 г/дм<^>3 - на виноградниках Херсону. Масові долі цукрів Тельти куруку були меншими і у листопаді місяці складали 180 - 182,7 г/дм<^>3, аніж Рислінгу, що мав масові концентрації у кінці жовтня у діапазонах 199,5 - 201,6 г/дм<^>3 протягом сезонів кожного року на виноградниках с. Шабо. Вищезгадані сорти по накопиченню цукру протягом тривалого дозрівання на лозі трьох регіонів під час серпня - грудня 2015 - 2018 рр. розташувалися таким чином: Ркацителі, Марселан, Молдова, Тельти курук, Рислінг. Зроблено висновки, що Рислінг не здатен витримати тривалий термін на лозі після технологічної зрілості, а найбільш придатними сортами виявилися Марселан, Ркацителі і Молдова, які за своїми фізико-хімічними показниками і механічним складом відповідають вимогам до характерних сортів, що використовуються у технології крижаних вин. Індекс рубрикатора НБУВ: Л874-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|