Subin O. V. Effect of chitosan of different origins on the contents of phenolic antioxidants in Fragaria ananassa Duch. leaves = Вплив різних форм хітозану на вміст фенольних антиоксидантів у листках Fragaria ananassa Duch. / O. V. Subin, M. D. Melnychuk, A. F. Likhanov, V. G. Spyrydonov // Физиология растений и генетика. - 2018. - 50, № 2. - С. 124-133. - Бібліогр.: 27 назв. - англ.Протягом життєвого циклу рослини піддаються величезній кількості біотичних та абіотичних стресів. Відповіді на різні стреси дуже складні і включають зміни на транскриптомному, клітинному та фізіологічному рівнях. Розпізнавання індукторів і сигнальних молекул є одним з елементів роботи власних захисних механізмів. У експерименті досліджено реакції-відповіді Fragaria ananassa Duch. після обробки розчинами хітозану різного походження, молекулярної маси та ступеня деацетилювання. Низькомолекулярний хітозан (ChI) викликав інтенсифікацію фенілпропаноїдного синтезу, утворення танінів і змінював добову динаміку вторинного метаболізму. Виявлено, що в перші 12 год після обробки рослин розчином ChI загальний рівень фенолів й антиоксидантів зростав у 1,9 та 3,2 разу відповідно. На відміну від низькомолекулярного хітозану розчин високомолекулярного полімеру (ChII) спричинював у листках різке зниження вмісту вільних і слабозв'язаних з клітинними стінками фенольних сполук. Встановлено відмінності у первинних реакціях рослин на хітозан, які залежали від джерела одержання біополімеру, його молекулярної маси і ступеня деацетилювання. Індекс рубрикатора НБУВ: П258.1 + Е50*723.4-604.2
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|