Щипак Г. В. Створення гексаплоїдних тритикале різних сортотипів із високими хлібопекарськими якостями / Г. В. Щипак, В. Г. Матвієць, В. Г. Щипак, О. О. Ничипорук, Х. Вось, В. Бжезинський // Физиология растений и генетика. - 2018. - 50, № 2. - С. 134-148. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.Проаналізовано вплив селекційного процесу гексаплоїдних тритикале на продуктивність і поліпшену якість зерна за допомогою методу внутрішньовидової гібридизації. Наведено результати селекції (1980 - 2017) комплексно цінних сортів озимих і дворучок тритикале за методом внутрішньовидових схрещувань компонентів різного типу розвитку з використанням системних екологічних випробувань за контрастних умов (Лісостеп - Полісся - гостропосушливий Степ). Застосування в селекції гексаплоїдних тритикале внутрішньовидової гібридизації сортів із контрастним типом розвитку і різною за якістю клейковиною за міжзональних випробувань популяцій, ліній, сортів забезпечило створення озимих і дворучок тритикале з високими хлібопекарськими властивостями. Середньорослі сорти Раритет, Амос, Ніканор і низькорослі сорти Тимофій, Пудік, Єлань характеризувались потенційною врожайністю 9,5 - 12,5 т/га, комплексним імунітетом до основних хвороб, об'ємом хліба без поліпшувачів 650 - 800 мл за загальної хлібопекарської оцінки 9 балів. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.91
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|