Kakabadze E. Microbiological investigation of artisanal Caucasian yogurt-like product Matsoni = Мікробіологічне дослідження кавказького продукта Мацоні / E. Kakabadze, N. Bakuradze, N. Grdzelishvili, Kh. Makalatia, G. Natroshvili, N. Chanishvili // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 65-74. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.Вивчено мікробний склад саморобних зразків Мацоні і вибрано бактеріальні культури для подальшого розвитку стандартизованого стартера. Виділення і очищення штамів, оцінка каталазної і уреазної активності культури, оцінка здатності ферментації казеїну, деградації галактози, синтез екзополіцукридів і бактеріоцинів, визначення лізогенних штамів. Виділено сто сорок чотири молочнокислих бактеріальних культури з 35 саморобних зразків Мацоні, відібраних з 24 різних поселень в Грузії протягом 2013 - 2014 рр. Бактеріальна структура стартерів показала велику різноманітність в їх складі, 3 % ізолятів показали здатність деградувати казеїн і синтезувати екзополіцукриди, 32 % - ферментувати галактозу, 19 % виявлено уреазну активність, 17 % - показали антагоністичну активність і 14 % були визначені як лізогени. Висновки: розроблена колекція штамів має потенціал для забезпечення різних органолептичних властивостей кінцевим продуктам і, таким чином, може бути використана для нових стандартизованих стартерів Мацоні. Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*723.432.3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|