Мерліч А. Г. Склад жирних кислот бактерій штаму Enterococcus italicus ОНУ547 / А. Г. Мерліч, Н. В. Коротаєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 75-81. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.Мета роботи - визначення складу жирних кислот бактерій штаму E. italicus ОНУ547 продуцента бактеріоцину та його попередньої ідентифікації. Використано штам E. italicus ОНУ547, який було виділено з ферментованої капусти з Таїланду. Бактерії культивували на 1,5 % агаризованому середовищі de Man, Rogosa and Sharpe (MRS). Жирнокислотний склад бактерій штаму E. italicus ОНУ547 визначали за допомогою газового хроматографа Agilent 7890, оснащеного колонкою Ultra 2 (25 м х 0,2 мм) (Agilent Technologies, Санта-Клара, Каліфорнія, США) з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock. Вперше показано, що домінуючими жирними кислотами бактерій штаму E. italicus ОНУ547 є октадеценові кислоти (61,52 %). Гексадеканова кислота також присутня у відносно високій концентрації та складала 26,41 % від загальної кількості. Інші виявлені жирні кислоти (С17:0, С20:1w7c, С12:0, С19:0 цикло w8c, С18:0, С14:0, С16:1) присутні в значно менших кількостях, та складали від 0,18 до 6,30 %. Висновки: у складі ліпідів досліджуваних бактерій переважають ненасичені жирні кислоти. За спектром жирних кислот досліджувані бактерії віднесено до виду E. italicus. Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.151.14*72 + Е40*725.137.1
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|