РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000693332<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Беш Л. В. 
Гіперчутливість до харчових додатків у дітей: аналіз причин виникнення та власний досвід діагностичного пошуку і клінічного спостереження / Л. В. Беш, О. І. Мацюра // Прикарпат. вісн. НТШ. Сер. Пульс. - 2017. - № 8. - С. 30-37. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Наведено аналіз причин виникнення та власний діагностичний пошук гіперчутливості до харчових додатків у дітей. Харчові додатки - це речовини природного та штучного походження, спеціально внесені в харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів (кольору, стійкості до псування, збереження структури та зовнішнього вигляду). Відображено, що найчастіше "шкідливі" харчові додатки наявні у м'ясній, молочній і кондитерській продукціях, напоях, соусах, консервах, спеціях. Загрозливими щодо розвитку алергічних реакцій у дітей (дерматит, кропив'янка) серед барвників є такі: E 102 - тартразин, E 103 - алканін, E 104 - жовтий хіноліновий, E 105 - жовтий прозорий, E 110 - жовтий "захід сонця", E 111 - оранжевий альфа-нафтол, E 122 - кармуазин, E 123 - амарант, E 124 - понсо 4R, E 126 - понсо 6R. Поміж консервантів тригерами найчастіше виступають бензоати (E 210 - 219) і сульфіти (E 220 - 229), що можуть викликати розвиток кропив'янки, дерматиту, загострення бронхіальної астми, анафілаксію. На прикладі двох клінічних випадків показано спостереження за дітьми з розвитком важких алергічних реакцій, пов'язаних зі шкідливим впливом деяких харчових додатків (E 102 - тартразин і E 110 - жовтий "захід сонця"). Таким чином, необхідно вчити пацієнтів читати і правильно трактувати інформацію на упаковці про склад продуктів. Яскраво забарвлені харчові товари, продукти з інтенсивним запахом і довгим терміном зберігання часто є джерелом "шкідливих" харчових додатків. Чим довший перелік зі складом продукту на упаковці, тим більша ймовірність того, що в ньому містяться сумнівні інгредієнти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.41,21 + Р128.9-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж73616 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського