Шульга О. С. Декстрини Шардингера як сировина для їстівних плівок і покриттів / О. С. Шульга, А. І. Чорна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, 5 (ч. 2). - С. 117-125. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.Представлено експериментальні результати дослідження декстринів Шардингера як сировини для їстівних плівок і покриттів. Об'єктом дослідження були декстрини Шардингера (циклодекстрини). Їстівні плівки з використанням і без використання циклодекстринів було досліджено за органолептичними, фізико-механічними показниками й паропроникністю. Декстрини Шардингера сумісні з крохмалем як плівкоутворювачем за походженням і будовою, розчинні у воді як розчиннику для виготовлення їстівних плівок та покриттів. Встановлено, що циклодекстрини відіграють роль пластифікатора на основі результатів дослідження показників міцності, подовження та паропроникності. Так, показник міцності зменшується з 10,2 до 9,1 МПа, а подовження, навпаки, збільшується з 38 до 54 %, оскільки знижується міжмолекулярна сила і пом'якшується структураплівки, збільшується рухливість ланцюга та міжмолекулярна відстань. Вра ховуючи зазначені зміни у структурі плівки внаслідок використання циклодекстринів, показник паропроникності збільшується з 15,2 до 18,3 %. Отже, декстрини Шардингера варто використовувати під час виробництва їстівних плівок і покриттів як пластифікатор. Індекс рубрикатора НБУВ: Л812.9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|