Гудзь Н. І. Особливоcті класифікації та складу зубних паст для щоденного використання / Н. І. Гудзь // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2018. - Вип. 32. - С. 80-95. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.В Україні захворюваність на карієс в осіб молодого віку (15 - 30 років) становить 92 - 95 %, а захворювання тканин пародонта відмічено в 75 % осіб цієї вікової категорії. Догляд за порожниною рота є одним з основних методів профілактики усіх захворювань ротової порожнини. Зубні пасти (ЗП) - це найпоширеніші косметичні засоби, що є багатокомпонентними, найчастіше суспензійними системами, та складаються з абразивних і зв'язувальних речовин, зволожувачів, коригентів смаку, запаху і кольору, а також біологічно активних речовин (БАР) або комплексів БАР (вітаміни, настойки, екстракти, настої лікарських рослин, продуктів бджільництва, різні солі, мікроелементи, ферменти тощо), антисептиків (хлоргексидин, триклозан або цетилпіридину хлорид), поверхнево-активних речовин (ПАР), консервантів та інших речовин у різних комбінаціях і концентраціях. Введення до їх складу певних компонентів сприяє спрямованій профілактиці та лікуванню карієсу, захворювань пародонта та слизової оболонки порожнини рота, а також надає певних фізико-хімічних та органолептичних властивостей зубним пастам. Мета роботи - узагальнення класифікацій та аналіз компонентного складу ЗП для щоденного використання. У роботі використовувалися методи систематизації літературних джерел і власних експериментальних даних з розробки ЗП. Зазначено, що різні нормативні документи та наукові джерела подають різні класифікації ЗП, які доповнюють одна одну. ЗП для щоденного використання класифікують за призначенням на гігієнічні і лікувально-профілактичні. За формою випуску і консистенцією ЗП розподіляються на рідкі, пастоподібні, гелеподібні та кремоподібні; за наявністю у складі ПАР: пасти, що піняться і не піняться; за наявністю абразиву і високоабразивні, абразивні, низькоабразивні; за дією і багатоцільові (комбіновані і комплексні) та спеціальні. Запропоновано додаткову класифікацію ЗП за показником pH 25 % суспензії пасти. За цим показником ЗП можна класифікувати як кислі (4,50 - 5,50), слабокислі (5,51 - 6,80), нейтральні (6,81 - 7,20), слаболужні (7,21 - 8,30), лужні (8,31 - 10,3), сильно лужні (10,31 - 10,50). Результати проведених досліджень можуть використовуватися як основа для фармацевтичної розробки комплексних лікувально-профілактичних ЗП, а також з метою характеристики нових складів і, відповідно, маркування ЗП, які розробляються. Індекс рубрикатора НБУВ: Р661.2-8 + Л686.4
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|