РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000702214<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Pavlyuk R. 
Studying the complex of biologically active substances in spicy vegetables and designing the nanotechnologies for cryosupplements and nanoproducts with health benefits / R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, O. Cherevko, V. Pavliuk, L. Radchenko, E. Dudnyk, A. Radchenko, T. Kolomiets // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 4/11. - С. 6-14. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.

Визначено комплекс біологічно активних речовин (БАР) пряних овочів (коренів імбиру, селери та хрону, часнику), які відрізняються від іншої рослинної сировини високим вмістом ненасичених реакційно-активних фіторечовин. До складу належать леткі ароматичні речовини, низько- та високомолекулярні фенольні сполуки. Останні є природними антиоксидантами, консервантами та мають бактерицидну та імуномодулювальну дію. Встановлено, що пряні овочі відрізняються значною кількістю пребіотичних речовин (целюлози, пектину та білку) та невисоким вмістом цукрів. Наявність у складі 100 г пряних овочів перерахованих БАР в кількості, що здатна задовольнити добову потребу в них організму людини надає свіжим пряним овочам лікувально-профілактичні властивості. Розроблено нанотехнології оздоровчих заморожених добавок і нанопродуктів із пряних овочів, в яких повністю зберігаються вітаміни, ароматичні речовини, фенольні сполуки та інші БАР свіжої сировини. Крім того, у ході розробки нанотехнологій виявлено та вилучено приховані (зв'язані) форми БАР у вільний легкозасвоюваний стан. Масова частка зазначених речовин в 2,5 - 3,2 разу є більшою, ніж в свіжих овочах, що контролюється стандартними хімічними методами. Як інновацію у ході розробки технологій запропоновано використовувати кріообробку сировини, яка включає кріогенне "шокове" заморожування та дрібнодисперсне низькотемпературне подрібнення (механоліз). Переваги полягають в тому, що вдалось отримати заморожені пряні овочі, які за вмістом натуральних ароматичних речовин та фітокомпонентів (фенольних сполук, поліфенолів та інших БАР) перевищують свіжі пряні овочі в 2 - 2,5 разу. Відпрацьовано технологічні режими на стендовому напівпромисловому устаткуванні та розроблено технології оздоровчих добавок в формі дрібнодисперсного пюре та заморожених пряних овочів. Із застосуванням отриманих заморожених продуктів і добавок із пряних овочів розроблено широкий асортимент оздоровчих продуктів, які за якістю перевищують відомі аналоги.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.8 + П241.9 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського