РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000703496<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Hospodarenko H. 
Optimization of water-heat treatment when making flour from ancient wheat / H. Hospodarenko, V. Novikov, V. Kravchenko, I. Ulianych // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 5/11. - С. 37-44. - Бібліогр.: 23 назв. - англ.

Розроблено рекомендації щодо перероблення пшениці спельти на борошно вищого та першого сорту. Проведеними дослідженнями впливу параметрів водо теплового оброблення на вихід борошна з зерна пшениці спельти, його білизну та вміст золи підтверджено гіпотезу, що дія вологи на властивості зерна пшениці спельти є подібною до зерна голозерних пшениць. Проведено порівняльний аналіз виходу та якості зразків, що розмелювали після проведення водо теплового оброблення та за фактичної початкової вологості від 13,0 до 14,5 %. Використання водотеплового оброблення (вологість 15 - 16 %) надає можливість отримати на 0,6 - 3,0 % більший загальний його вихід, вміст золи у ньому зменшується на 0,26 % після першого розмелювання і на 0,22 % після другого. Білизна борошна після першого і другого розмелювання підвищується на 10 і 20 од. п. відповідно. Під час розмелювання зерна пшениці спельти без проведення водотеплового оброблення кращі результати (загальний вихід борошна 83,0 - 83,3 %, вміст золи 0,76 - 0,91 %, білизна 25 - 51 од. п.) мають зразки за найбільшої початкової вологості (14,0 - 14,5 %). Під час виробництва борошна з зерна пшениці спельти рекомендований спосіб водотеплового оброблення полягає у однократному зволожуванні та відволожуванні зерна. Відмінність від класичного способу полягає у відсутності етапу зволожування перед першою драною системою. Оптимальним є зволожування зерна до 15,5 %, за тривалості відволожування 30 год. Використання запропонованого способу оброблення надає можливість отримати загальний вихід борошна 85,0 %. За основними показниками якості отриманий продукт відноситься до борошна вищого та першого сорту. Результати надають можливість обгрунтовано налаштовувати роботу апаратів для зволожування зерна та вибирати оптимальний час його відволожування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського