РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000705444<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Boyarchuk V. 
Results of research into kinetic and energy parameters of convection fruit drying in a solar drying plant / V. Boyarchuk, S. Korobka, M. Babych, R. Krygul // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 6/8. - С. 74-85. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.

Вдосконалено методику розрахунку кінетичних та енергетичних параметрів конвективного сушіння фруктів у геліосушарці, за якими можна проаналізувати підвищення ефективності технологічного процесу сушіння та зменшення затрат енергоресурсів за рахунок сонячної енергії. Досліджено кінетику, динаміку та інтенсивність сушіння фруктів у геліосушарці, зокрема для яблук нарізаних часточками товщиною 8 мм оброблених розчином цукру, підданих бланшуванню та без обробки. Визначено кінетичні характеристики процесу: тривалість сушіння, що склала для яблук оброблених розчином цукру або підданих бланшуванню - 27 год, без обробки - 33 год. Інтенсивність сушіння у цьому випадку для яблук за вологовмісту від 2,89 до 0,24 кг вол./кг сух. реч. становить 1,57 - 0,18 кг/(м<^>2-с). Встановлено вплив енергетичних параметрів на технологічні параметри теплоносія та ккд установки. Зокрема, за один цикл сушіння із 1,5 м<^>2 поверхні повітряного колектора геліосушарка використовувала енергію сонячного випромінювання в межах від 723 до 800 Вт/м<^>2. Встановлено, що ця енергія була перетворена в теплову (2368,2 кДж), яку поглинув теплоносій (1984,9 кДж) і затратив на нагрівання продукту (836,3 кДж) і випаровування вологи 756,7 кДж, а частину - тепловий акумулятор (356,9 кДж). Визначено ккд геліосушарки, що становив від 23 до 60 % залежно від зміни щільності надходження сонячної енергії, яка коливалася у ранковий період (з 700 до 1000 год.) від 456 до 965 Вт/м<^>2 і вечірній період (з 1700 до 2000 год.) - від 734 до 223 Вт/м<^>2. Отримані результати можна використати під час розробки та вдосконалення технічних засобів сушіння фруктів, для підвищення технологічної та енергетичної ефективності процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.21-51

Рубрики:
  

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського