РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000705471<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Mardar М. 
Analysis of quality of grain shortbreads for biological activity and medical-biological assessment / М. Mardar, S. Vikul, R. Znachek, T. Bordun // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 6/11. - С. 69-76. - Бібліогр.: 33 назв. - англ.

Досліджено та проведено аналіз контролю якості нових зернових хлібців на основі спельти з включенням рослинних добавок за біологічною активністю (БА) і медико-біологічною оцінкою. Встановлено, що рослинні добавки (порошки плодів розторопші, горобини та шипшини) володіють високою БА. Найвищим значенням характеризуються порошки шипшини та горбини активність яких складає - 2375 ум. од., 1250 ум. од. відповідно. Значення БА спельти у 2,55 разу є вищою, ніж пшениці та складає 156 ум. од. Введення добавок до складу хлібців підвищує БА готової продукції. Найвищу БА мають хлібці з додаванням шипшини та горобини, активність складає 300 ум. од. і 265 ум. од. відповідно. За показником виявлено ефект синергізму БАР складових компонентів, ефекту антагонізму не зафіксовано. На підставі порівняльного аналізу БА розроблених зернових хлібців і хлібців відомих торгових марок встановлено, що нові продукти характеризується вищим значенням БА. Це свідчить про перспективність розробки та виведення на споживчий ринок нових продуктів на основі спельти. Результати медико-біологічних досліджень підтверджують результати БА та свідчать, що розроблені зернові хлібці володіють антиоксидантною активністю та гепатопротекторною дією. Це підтверджують показники рівня печінкових маркерів, які свідчать про гепатопротекторну ефективність продуктів. За результатами впливу добавки на ступінь дисбіозу та на вміст МДА встановлено, що нові продукти з включенням розторопші володіють антиоксидантними властивостями. За результатами досліджень обгрунтовано доцільність виробництва нових зернових хлібців на основі спельти з включенням збагачуючих добавок. Це надає можливість отримати продукти оздоровчого призначення з високою БА та профілактичними властивостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л837.3-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського