РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000708183<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Стеренбоген М. Ю. 
Гігієнічна оцінка виробничого середовища при вирощуванні їстівних грибів / М. Ю. Стеренбоген, В. Г. Цапко // Укр. журн. з проблем медицини праці. - 2018. - № 2. - С. 79-83. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Українська галузь виробництва їстівних грибів активно розвивається сьогодні завдяки безперервному зростанню попиту. Відходи виробництва можуть виявитися додатковими джерелами як сировина для покращання родючості грунтів. Мета дослідження - вивчення гігієнічних особливостей умов праці під час виробництва їстівних грибів. Проведено вивчення параметрів мікроклімату, концентрації пилу в повітрі робочої зони, мікробного забруднення виробничого середовища на підприємстві з вирощування печериць. Встановлено, що параметри температури та вологості на більшості робочих місць не відповідають нормативним показникам. На досліджуваних робочих місцях з повітря робочої зони було виділено широкий спектр мікроскопічних грибів. Їх концентрації становили <$E7,9~cdot~10 sup 3>; <$E1,2~cdot~10 sup 4> КУО/м<^>3 повітря на робочому місці операторів механізованої подачі суміші, та <$E1,8~cdot~10 sup 4> КУО/м<^>3 повітря на робочому місці оператора конвеєрної лінії. Визначено мікроскопічні гриби належали до родів Aspergillus, Mucor, Penicillium, Alternaria, Fusarium та ін. Згідно з науковою літературою, дані види грибів здатні негативно впливати на здоров'я людини, проявляють алергічну та інфекційну дію. Висновки: під час оцінки виробничого середовища провідним фактором ризику можна вважати біологічний. Мікроскопічні гриби визначені у повітрі виробничих приміщень можна віднести до факторів професійного ризику для здоров'я працюючих. Рекомендовано проведення технологічних, санітарно-технічних і санітарно-гігієнічних заходів, що призведе до поліпшення умов праці працівників господарства, а також до зниження ризику виникнення професійно зумовлених захворювань.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р124.541

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25332 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського