Sydora N. V. The study of the carbohydrate composition of hawthorn fruits = Дослідження вуглеводного складу плодів глоду / N. V. Sydora, A. M. Kovalyova, V. K. Iakovenko // Вісн. фармації. - 2018. - № 3. - С. 14-18. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.Вуглеводи, зокрема моноцукри, необхідні для нормального функціонування організму людини. Тому актуальним є пошук рослинних джерел доступних вуглеводів таких як глюкоза, фруктоза, арабіноза. Мета роботи - встановлення якісного складу та кількісного вмісту моноцукрів плодів глоду. Екстракцію полісахаридів з сировини проводили водою очищеною у співвідношенні сировина-екстрагент 1 : 10 та наступною обробкою фільтрату спиртом етиловим 96 %. Попередню ідентифікацію моноцукрового складу проводили методом паперової хроматографії (ПХ) після кислотного гідролізу. Якісний склад та кількісний вміст моноцукрів визначено методом газорідинної хромато-мас-спектрометрії на приладі Agilent 6890N/5973 inert, (Agilent Technologies, USA). Загальні моноцукри виділяли кислотним гідролізом з використанням 2 М кислоти трифторооцтової. Для екстракції вільних моноцукрів до перетертої у порошок сировини додавали суміш розчину метилового спирту з внутрішнім стандартом (розчин сорбітолу). В результаті хроматографування ПХ з вірогідними зразками в сировині було ідентифіковано глюкозу та фруктозу. При проведенні хромато-мас-спектрометричного дослідження встановлено присутність 5 вільних цукрів, з яких ідентифіковано глюкозу (2,02 мг/г), фруктозу (2,21 мг/г) та цукрозу (0,23 мг/г). Після кислотного гідролізу ідентифіковано арабінозу (1,82 мг/г), ксилолу (3,88 мг/г), манозу (4,25 мг/г), глюкозу (5,57 мг/г) та галактозу (1,31 мг/г). Висновки: встановлено моноцукровий склад плодів глоду. Найбільший вміст визначено для фруктози, глюкози та манози. Індекс рубрикатора НБУВ: П255.5-272 + Р282.111
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14678 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|