Соколенко А. І. Анаеробне бродіння в екстремальних режимах / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. І. Степанець, І. Вінніченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 4. - С. 146-153. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.Наведено результати феноменологічних досліджень і їх експериментальної перевірки щодо можливостей розширення діапазонів у концентраціях синтезованого спирту за анаеробних процесів зброджування цукровмісних середовищ. Теоретичні узагальнення здійснено на основі матеріального балансу у формі рівняння Гей-Люссака, що надає змогу знайти матеріальні співвідношення між кількостями збродженого цукру та синтезованих спирту й діоксиду вуглецю. На основі термодинамічних співвідношень і закону Генрі створено математичну формалізацію, за якою тиск у газовій фазі надає змогу оцінити результати бродіння і кількість та концентрацію синтезованого спирту в розчині. До числа факторів, що лімітують останню, відносяться осмотичні тиски розчинів C2H5OH і CO2, однак діоксид вуглецю за умови насичення ним рідинної фази додатково чинить фізичний опір масопередачі на межі поділу фаз між дріжджовими клітинами і рідинною фазою середовища. З метою оцінки впливу останнього на динаміку бродіння і кінцевий результат у накопиченнях синтезованого спирту реалізовано е кспериментальну перевірку, в якій виключається наявність CO2 за початкових умов з критичною концентрацією спирту близько 12 % об. Концентрацію цукру в середовищі було розраховано з урахуванням можливості додаткового синтезу спирту в кількості 2 % об. Дріжджова культура задавалася в середовище на основі розводки його рідинної фази. Експериментальна перевірка підтвердила підвищення тиску в газовій фазі до розрахункового рівня і, відповідно, гіпотезу про негативні впливи розчиненого CO2. Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.04
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|