Рибалка О. І. Лабораторний метод оцінювання ферментабільності зерна для селекції зернових культур спирто-дистилятного напряму використання / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, С. С. Поліщук, І. О. Сурженко, Б. В. Моргун, О. В. Дубровна // Физиология растений и генетика. - 2019. - 51, № 4. - С. 347-358. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.Селекція сортів зернових крохмаловмісних культур спирто-дистилятного напряму використання для виробництва питного етанолу й технічного біоетанолу неможлива без лабораторного оцінювання ферментабільності зерна селекційних ліній, визначення виходу етанолу та побічних продуктів ферментації. Для оцінювання ферментабільності зерна селекційного матеріалу пропонуємо розроблену й апробовану нами лабораторну процедуру. При розробці лабораторного методу ферментації зразків зерна за основу було взято галузевий стандарт ГСТУ 46.045-2003, змінений і доповнений численними власними модифікаціями. Розроблений лабораторний метод оцінювання ферментабільності включає етапи підготовки проб для аналізу, помел зерна, визначення його вологості та вихідних параметрів, таких як вміст у зерні крохмалю й білка. В окремих випадках визначають якість крохмалю, а саме, співвідношення амілоза/амілопектин і консистенцію ендосперму (твердість зерна). Власне сама лабораторна процедура включає фази желатинізації крохмалю, ферментативного розрідження водної суспензії борошна, ферментативного оцукрення крохмалю, дріжджового зброджування, дистиляції етанолу, визначення виходу етанолу й побічних продуктів ферментативного гідролізу зерна. Наведено приклади визначення ферментабільності зерна селекційних ліній пшениці з крохмалем типу ваксі та екстрам'якозерної пшениці. Метод запропоновано для застосування у селекційних програмах створення сортів і гібридів зернових культур спирто-дистилятного напряму використання. Індекс рубрикатора НБУВ: П212-31
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|