Радзієвська І. Г. Розробка оксистабільних композицій аюрведичних сумішей прянощів для косметичної промисловості / І. Г. Радзієвська, В. М. Пасічний, Н. М. Ющенко, У. Г. Кузьмик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 1. - С. 199-207. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.Обгрунтовано доцільність створення нових косметичних засобів на основі однієї з найдавніших холістичних систем оздоровлення людини - Аюрведи. Основою таких засобів є розробка складу аюрведичних сумішей натуральних прянощів (масал) для різних енергетичних конституцій - Вати, Пітти та Капхи. Здійснено аналіз властивостей прянощів та обгрунтовано їх поєднання у складі композицій: для Вати та Капхи - кмин і чорний перець, коріандр і чорний перець, розмарин і чебрець; для Пітти - барбарис та коріандр. Універсальною пряністю, що може бути рекомендована для косметичних засобів усіх трьох типів конституції, є кардамон. Олійні екстракти прянощів одержано за допомогою методу мацерації соняшниковою рафінованою дезодорованою олією за гідромодуля 1:5 і тривалості процесу 10 діб. Визначено зміну показників якості зразків олійних екстрактів за зберігання протягом 8 тиж за умов автоокиснення (температура <$E22~symbol С~2~symbol Р roman C>) у разі вільного доступу світла і повітря. Вихідне значення пероксидного числа становило 10 ммоль 1/2 O/кг. Визначено, що намадження пероксидів в усіх екстрактах відбувається повільно протягом перших чотирьох тижнів і прискорюється після завершення цього періоду. Встановлено, що олійний екстракт кардамону є найбільш стабільним у порівнянні із рештою досліджуваних екстрактів: пероксидне число у ньому зросло на 2,8 ммоль 1/2 O/кг, що значно менше, ніж у решти екстрактів (на основі кмину та чорного перцю - на 4,2 ммоль 1/2 O/кг; коріандру та чорного перцю - на 4,5; розмарину та чебрецю - на 6,1; барбарису та коріандру - відповідно на 4,0 ммоль 1/2 O/кг), що пов'язано з підвищеним вмістом у кардамоні природних антиоксидантів. Встановлено наявність в олійному екстракті кардамону монотерпенів <$Ealpha>-пінену та 1,8-цинеолу, які складають легколеткі фракції ефірних олій, що належать до інгібіторів вільнорадикального окиснення. Індекс рубрикатора НБУВ: Л68-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|