РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000715811<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Litvyak V. 
Size and morphological features of native starch granules of different botanical origin = Розмір і морфологічні особливості нативних гранул крохмалю різного ботанічного походження / V. Litvyak // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 4. - С. 563-576. - Бібліогр.: 42 назв. - англ.

При розробленні сучасних технологій глибокої переробки рослинної крахмалевмісної сировини найважливішим аспектом є вивчення розмірів і морфологічної структури зерен крохмалю. Досліджено нативні крохмалі: картопляний, кукурудзяний, тапіоковий, пшеничний, рисовий, житній, гороховий, амарантний, ячмінний, сорго, тритикале і вівсяний. Сканувальні електронні мікрофотографії крохмальних зерен були одержані з використанням електронного мікроскопа LEO 1420. Металізація нативних крохмальних препаратів проводилась золотом у вакуумній системі EMITECH K 550X. Досліджено розміри і морфологічні особливості зерен нативного крохмалю різного ботанічного походження. Основною структурною характеристикою структури нативного крохмалю, що визначає його фізико-хімічні властивості, є зерно крохмалю (гранула). Виявлено велику різноманітність форм крохмальних зерен: правильні і неправильні овальні, округлі та багатогранні. Розміри крохмальних зерен варіювалися в межах 60,0 - 0,5 мкм. Залежно від середнього розміру крохмалисті зерна можуть розташовуватися в низхідному порядку: картопля (21,7 +- 1,22), жито (21,2 +- ,36), горох (20,4 +- 2,57), нут (14,8 +- 0,93), тритикале (13,2 +- 1,75), пшениця (12,4 +- 1,90), сорго (11,0 +- 0,76), ячмінь (10,9 +- 1,15), тапіока (10,6 +- 0,50), кукурудза (9,8 +- 0,42), овес (7,39 +- 0,87), рис (5,3 +- 0,29), амарант (1,1 +- 0,04). Найбільший розмір крохмальних зерен виявлено в картопляному крохмалі, а найменший - в амарантовому. Встановлено, що у 7 нативних крохмалів (сорго, ячмінь, овес, горох, нут, амарант і кукурудза) розподіл крохмальних зерен мономодальний(1-фракційний), у 4 (пшениця, тритикале, картопля і тапіока) - бімодальний (2-фракційний), у 2 (житній і рисовий) - тримодальний (3-фракційний). Джерело крахмалевмісної сировини й особливості структурної організації нативного крохмалю багато в чому визначають технологічні прийоми, які використовуються для найбільш повного і ощадливого вилучення зерен нативного крохмалю з рослинної клітини. Основною структурною характеристикою нативного крохмалю, що визначає його властивості, є крохмальне зерно. Особливості розміру і форми крохмальних зерен обумовлюють такі властивості крохмалю: молекулярна маса, кількість зв'язаної вологи, температура желатинізації, співвідношення фракцій крохмалю і щільності їх укладання в кристалічних областях, реологічні характеристики крохмальних клейстерів. Висновки: морфологія крохмальних зерен різного ботанічного походження істотно відрізняється за розміром (60,0 +- 0,5 мкм) і формою (округла, овальна, неправильної форми). Розмір гранул крохмалю є основною структурною характеристикою, що визначає фізико-хімічні властивості крохмальних клейстерів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л851-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського