РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000716992<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Shirinyan L. 
Impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises of Ukraine in the context of the food market security = Вплив витрат на страхування на конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості в контексті безпеки продовольчого ринку / L. Shirinyan, M. Arych // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 2. - С. 368-385. - Бібліогр.: 50 назв. - англ.

Мета роботи - аналіз витрат на страхування та дослідження загальних тенденцій, особливостей і впливу витрат на страхування на конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості в контексті безпеки продовольчого ринку. Теоретичним обгрунтуванням статті був науковий літературний огляд проблем витрат на страхування, безпеки на продовольчому ринку та конкурентоспроможності. Використано методи порівняння, статистичний аналіз даних, систематизація, узагальнення та порівняння показників частки ринку і ємності, рентабельності, ефективності, витрат на страхування, а також метод кореляційно-регресійного аналізу та його показники. Досліджувані підприємства харчової промисловості не порушують норми чинного антимонопольного законодавства України. Найбільші значення всіх трьох видів рентабельності були характерними для ПАТ "Карлсберг Україна". Визначено темпи зміни витрат на страхування для вибраного переліку підприємств харчової промисловості. Результати показують широкий інтервал зміни цих показників за 2014 - 2015 рр.: від -99,6 % (ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія") до 881,4 % (ПАТ "Пологівський олійноекстракційний завод"). У результаті дослідження встановлено, що найбільша частка витрат зафіксована у 2016 р. для ПАТ "Пологівський олійноекстракційний завод" - на рівні 2,173 %. Отже, витрати на страхування несуттєво змінюють витрати і, відповідно, помірно впливають на формування прибутку підприємств харчової промисловості. Науковий аналіз свідчить про пряму пропорційну залежність між ROE і витратами на страхування для ПАТ "Карлсберг Україна", обернену пропорційність між ROS і витратами на страхування для ПАТ "Оболонь" і ПрАТ "Київська кондитерська фабрика "Рошен". Кореляційно-регресійний аналіз показників рентабельності та витрат на страхування для підприємств харчової промисловості показує, що тільки 3 коефіцієнти детермінації r<^>2 відповідають значенням регресійної моделі задовільної якості: r<^>2 = 0,717 (ROE, ПАТ "Карлсберг Україна"); r<^>2 = 0,838 (ROS, ПАТ "Оболонь"); r<^>2 = 0,664 (ROS, ПрАТ "Київська кондитерська фабрика "Рошен"). Менші значення (проміжок r<^>2 в інтервалі 0,1 - 0,5) коефіцієнта детермінації зафіксовано у дев'яти випадках: у межах від мінімального значення r<^>2 = 0,103 для показника ROS для ПАТ "Пологівський олійноекстракційний завод" до максимального r<^>2 = 0,496 для показника ROE для ПАТ "Київхліб". Встановлено, що гіпотеза про існування залежності між конкурентоспроможністю ПХП і частиною грошей, що виділяється ПХП на страхування може мати підтвердження лише для ПХП з високою ефективністю ведення бізнесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: У010.295.321.1 + У9(4УКР)306.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського