РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000718648<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Grek O. 
Biological value in milk-protein concentrates with malt ingredients = Біологічна цінність молочно-білкових концентратів із солодовими інгредієнтами / O. Grek, O. Onopriichuk, A. Tymchuk // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 3. - С. 571-583. - Бібліогр.: 27 назв. - англ.

Актуальним є дослідження біологічної цінності молочно-білкових концентратів (МБК) із солодовими компонентами. Біологічна цінність характеризує якість білкового складу з можливістю оцінювати його відповідно до фізіологічних норм. Для досліджень використовували МБК без та з солодовими інгредієнтами. Біологічну цінність та амінокислотний склад (АКС) зразків визначали за допомогою іонообмінної хроматографії на автоматичному аналізаторі LC 3000 (Eppendorf-Biotronic, Німеччина). Засвоюваність білка in vitro визначали гідролізом зразків із використанням розчину 6N соляної кислоти за температури 120 +- 2 <^>o протягом 24 год. Дослідження показали, що загальний вміст амінокислот у МБК із солодовими інгредієнтами збільшився у порівнянні з контролем за рахунок додавання пророщених круп (пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи). Розраховано показник амінокислотного скору для досліджуваних зразків. При складанні суміші: МБК + солодові інгредієнти, підвищується вміст лімітуючих амінокислот - метіонін + цистин і треонін. Біологічна цінність дослідних зразків збільшується. Так, із солодом пшеничний цей показник становить 65,82 %, ячмінний - 65,57 %, вівсяний - 64,11 %, кукурудзяний - 63,95 %, тоді як для контролю значення зафіксовано на рівні 62,84 %. Коефіцієнт раціональності АКС становить 0,74 +- 0,12, що на 3 % вище ніж для МБК, виробленого за традиційною технологією. Інтенсивність перетравлюваності білків in vitro під дією ферментів (пепсин + трипсин) із введенням у МБК солодових інгредієнтів прискорюється. Це пояснюється попереднім гідролізом і деструкцією білкових речовин при солодорощенні зернових. Результати дослідження згустків методом високорідинної хроматографії підтверджують, що МБК із солодовими інгредієнтами мають підвищену біологічну цінність на 1,11 - 2,98 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л974

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського