Pallah O. V. Extracts of edible plants as beneficial microorganisms growth stimulators = Екстракти їстівних рослин як стимулятори росту корисних мікроорганізмів / O. V. Pallah, T. V. Meleshko, V. V. Bati, N. V. Boyko // Biotechnologia Acta. - 2019. - 12, № 3. - С. 67-74. - Бібліогр.: 24 назв. - англ.Мета роботи - визначення вмісту біологічно активних речовин у ягодах і плодах, зібраних в екологічно чистих зонах, для з'ясування перспективності їх використання для створення фармабіотиків спрямованої дії та здатності одержаних з них екстрактів стимулювати ріст пробіотичних штамів лактобактерій - представників коменсальної кишкової мікробіоти. Вміст біологічно активних речовин визначали за допомогою методу тонкошарової хроматографії. Вплив метанольних екстрактів ягід та плодів на відібрані авторами штами: L. acidophilus, L. catenaformis, L. casei, L. fermentum, E. coli 058, E. faecalis (коменсали кишечнику), B. subtilis 090 (складова біопрепарату), які є перспективними для створення сучасних фарма біотиків, визначали за результатами їх культивування в зазначених екстрактах. Виявлено, що досліджувані ягідні екстракти характеризувалися більш значним вмістом поліфенолів, у порівнянні з антоціанами. Екстракт аличі пригнічував ріст усіх тестованих штамів, окрім B. subtilis 090. Екстракти червоної смородини, черешні та йошти сприяли росту L. сatenaformis, а екстракти черешні і йошти на додаток до вищезазначених штамів лактобактерій додатково стимулювали ріст L. Casei та L. fermentum. Екстракти чорниці та сливи активували ріст усіх штамів лактобактерій, а чорниці, чорної та червоної смородини пригнічували ріст відібраних коменсальних мікроорганізмів. Здатність стимулювати ріст B. subtilis 090 було відзначено лише в екстрактах аличі, йошти та сливи. Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*334.2-604.1 + Р282.11
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100178 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|