Михайленко О. О. Дослідження біологічно активних речовин приймочок крокусу посівного (шафрану) з України / О. О. Михайленко // Фармацевт. журн.. - 2019. - 74, № 6. - С. 70-76. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.Шафран, найдорожча спеція у світі, походить із приймочок Crocus sativus. Шафран добре зростає в районах, які мають холодну зиму і тепле сухе літо, які позитивно впливають на якість одержаної сировини. Це пояснює інтерес до вирощування та виробництва шафрану в Україні. З 2015 р. у різних областях України розпочато широкомасштабне вирощування шафрану для харчових цілей. Методи вирощування, екологічні фактори різних регіонів відрізняються і безпосередньо впливають на склад та якість біологічно активних речовин сировини. Окрім того, відповідно до останніх фармакологічних досліджень, приймочки шафрану виявляють широкий спектр біологічної активності: протиракову, протизапальну, антидеабетичну, гіпотензивну, протисудомну та інші дії, які зумовлені складом біологічно активних речовин приймочок шафрану - кроцину, пікрокроцину та шафраналю. Мета роботи - встановлення вмісту кроцину, шафраналю та пікрокроцину у приймочках крокусу, який було вирощено у різних областях України, відповідно до вимог ISO 3632. Для дослідження використовували приймочки шафрану (Crocus sativus L.), заготовлені у Херсонській, Запорізькій, Вінницькій, Одеській, Чернігівській областях України у жовтні 2018 р. та зразок комерційного шафрану з Італії (Migros Bio, 2018). Якість сировини встановлювали відповідно до норм ISO 3632 за показниками - втрата в масі під час висушування, зола загальна, вміст пікрокроцину, кроцинів та шафраналю за допомогою методу УФ-Вид-спектроскопії. У зразках шафрану показник втрати маси під час висушування та золи загальної становили 6,7 - 9,2 % до 4,3 - 6,4 % відповідно. Вміст пікрокроцину (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 257 нм) у приймочках шафрану варіював від 90 у Херсоні до 101 у зразку з Чернігова; вміст шафраналю (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 330 нм) становив від 34 для Чернігова до 42 у Херсонському зразку; вміст кроцинів (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 440 нм) - від 228 у Вінниці і до 262 у Запоріжжі. Одержані дані свідчать, що всі зразки українського шафрану відносяться до I категорії якості за класифікацією ISO. У комерційному зразку з Італії, який тестували, спостерігали високий вміст шафраналю (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 330 нм становив 59) та кроцину (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 440 нм становив 259). Різні значення між регіонами та комерційним зразком зазвичай зумовлені різними умовами навколишнього середовища та практиками вирощування. Crocus sativus є важливою лікарською та харчовою рослиною, що успішно культивується в Україні. Проведено встановлення відповідності якості українського шафрану з різних областей України до ISO 3632. Досліджувані зразки врожаю 2018 р. відповідають міжнародним нормам та відносяться до категорії I. Важливим є те, що кроцини та шафраналь виявляють високу протиракову та антиоксидантну активність, тому вирощування у нашій країні сировини зі стабільно високим вмістом БАР надає змогу використання шафрану не тільки у харчовій промисловості, але і робить його потенційно актуальною сировиною для фармацевтичної індустрії. Дослідження надає вагому інформацію щодо якості та перспективності виробництва шафрану в Україні як харчової, так і фармакологічної сировини. Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28227 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|