РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000720147<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Михайленко О. О. 
Дослідження біологічно активних речовин приймочок крокусу посівного (шафрану) з України / О. О. Михайленко // Фармацевт. журн.. - 2019. - 74, № 6. - С. 70-76. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Шафран, найдорожча спеція у світі, походить із приймочок Crocus sativus. Шафран добре зростає в районах, які мають холодну зиму і тепле сухе літо, які позитивно впливають на якість одержаної сировини. Це пояснює інтерес до вирощування та виробництва шафрану в Україні. З 2015 р. у різних областях України розпочато широкомасштабне вирощування шафрану для харчових цілей. Методи вирощування, екологічні фактори різних регіонів відрізняються і безпосередньо впливають на склад та якість біологічно активних речовин сировини. Окрім того, відповідно до останніх фармакологічних досліджень, приймочки шафрану виявляють широкий спектр біологічної активності: протиракову, протизапальну, антидеабетичну, гіпотензивну, протисудомну та інші дії, які зумовлені складом біологічно активних речовин приймочок шафрану - кроцину, пікрокроцину та шафраналю. Мета роботи - встановлення вмісту кроцину, шафраналю та пікрокроцину у приймочках крокусу, який було вирощено у різних областях України, відповідно до вимог ISO 3632. Для дослідження використовували приймочки шафрану (Crocus sativus L.), заготовлені у Херсонській, Запорізькій, Вінницькій, Одеській, Чернігівській областях України у жовтні 2018 р. та зразок комерційного шафрану з Італії (Migros Bio, 2018). Якість сировини встановлювали відповідно до норм ISO 3632 за показниками - втрата в масі під час висушування, зола загальна, вміст пікрокроцину, кроцинів та шафраналю за допомогою методу УФ-Вид-спектроскопії. У зразках шафрану показник втрати маси під час висушування та золи загальної становили 6,7 - 9,2 % до 4,3 - 6,4 % відповідно. Вміст пікрокроцину (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 257 нм) у приймочках шафрану варіював від 90 у Херсоні до 101 у зразку з Чернігова; вміст шафраналю (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 330 нм) становив від 34 для Чернігова до 42 у Херсонському зразку; вміст кроцинів (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 440 нм) - від 228 у Вінниці і до 262 у Запоріжжі. Одержані дані свідчать, що всі зразки українського шафрану відносяться до I категорії якості за класифікацією ISO. У комерційному зразку з Італії, який тестували, спостерігали високий вміст шафраналю (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 330 нм становив 59) та кроцину (<$EE sub {1 см } sup {1~% }> 440 нм становив 259). Різні значення між регіонами та комерційним зразком зазвичай зумовлені різними умовами навколишнього середовища та практиками вирощування. Crocus sativus є важливою лікарською та харчовою рослиною, що успішно культивується в Україні. Проведено встановлення відповідності якості українського шафрану з різних областей України до ISO 3632. Досліджувані зразки врожаю 2018 р. відповідають міжнародним нормам та відносяться до категорії I. Важливим є те, що кроцини та шафраналь виявляють високу протиракову та антиоксидантну активність, тому вирощування у нашій країні сировини зі стабільно високим вмістом БАР надає змогу використання шафрану не тільки у харчовій промисловості, але і робить його потенційно актуальною сировиною для фармацевтичної індустрії. Дослідження надає вагому інформацію щодо якості та перспективності виробництва шафрану в Україні як харчової, так і фармакологічної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28227 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського