Grek O. Polyphenolic compounds transition into protein-plant concentrates during the deposition of milk proteins by Plantago major L. = Перехід поліфенольних сполук у білково-рослинні концентрати при осадженні Plantago major L. протеїнів молока / O. Grek, L. Chubenko, A. Kumar, V. Khareba, A. Tymchuk, O. Onopriichuk // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 4. - С. 745-754. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.Актуальним напрямом є реалізація принципів науково обгрунтованого використання молочної і рослинної сировини з функціонально-технологічними властивостями. Сировиною для отримання білкових концентратів було молоко нормалізоване. Як коагулянт у процесі осадження білків використано сік прямого віджиму з наземної частини Plantago major L. Ідентифікацію та кількісне визначення поліфенолів і флаваноїдів у зразках соку подорожника та отриманій сироватці здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії за допомогою системи Prominence LC-20 Shimadzu (Японія). Порівняння проводили з зовнішніми стандартними зразками. Наведено дослідження якісного складу та кількісного вмісту поліфенолів і флавоноїдів у білково-рослинних концентратах, отриманих у процесі осадження білків молока соком прямого віджиму наземної частини Plantago major L. Процес відбувався за підвищених температур. Згідно з аналізом спектрів поглинання дослідних зразків соку з подорожника встановлено, що максимум знаходиться за довжин хвиль 225 - 350 нм. Такий результат корелюється з тим, що з 22 виділених флавоноїдів 9 речовин містять 6-оксифлавони, для яких характерне наявність максимуму в межах 255 - 285 нм. Різниця між показниками вмісту поліфенолів у соці Plantago major L. і сироватці показує ступінь переходу поліфенольних сполук у білково-рослинні концентрати. Загальний вміст флавоноїдів у всіх досліджуваних зразках дорівнював вмісту речовин, які мають схожість зі стандартами флавоноїдів (фенольні кислоти, катехіни, флавоноли, флавонони та флавони), за винятком катехіноподібних речовин. Флавоноли представлені глікозидами мірицитину. Нарингін і гесперидин входять до складу флавононів. Флавони в кількісному значенні мають найменшу вагу і представлені лютеоліном та його глікозидами. Вміст фенольних кислот коливався на рівні 12,36 мг/л для соку подорожника і 0,07 мг/л для забарвленої сироватки. Індекс рубрикатора НБУВ: Л974
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|