Курта С. А. Біополімерні наноструктурні композиції на основі карамелізованого меду / С. А. Курта, О. М. Хацевич, М. Р. Цап, Д. Андрушова, Т. М. Громовий, Н. В. Бойко // Фізика і хімія твердого тіла. - 2019. - 20, № 4. - С. 445-452. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.Вивчено хімічні властивості меду, воску, прополісу до та після процесу карамелізації меду. Вперше досліджено реакції, що відбуваються у процесі карамелізації меду та інших продуктів бджільництва, вивчено біохімічні властивості отриманих речовин. Виявлено посилення біологічної активності композиції у процесі термохімічної обробки меду за присутності спеціально підібраних каталізаторів. Досліджено ІЧ спектри, вологість, в'язкість, розміри та розподіл за розмірами наночастинок, елементний склад, вміст оксиметилфурфуролу, діастазне число карамелізованого меду. Виявлено різницю між розмірами наночастинок натурального та карамелізованого меду, а саме: значно менші (1,5 - 2,0 рази) розміри частинок карамелізованого меду зумовлюють його біохімічну активність. На основі вивчених властивостей та отриманих результатів із карамелізованого меду, воску та прополісу створено жувальну гумку з біологічно активними компонентами для профілактики та лікування захворювань тканин пародонту (гінгівіту, пародонтиту і пародонтозу). Проведені клінічні дослідження із застосуванням жувальної гумки на основі меду, воску та прополісу для лікування ротової порожнини підтвердили позитивний ефект у 72 % пацієнтів. Індекс рубрикатора НБУВ: Р351.122 + Р66-51
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж26618 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|