Tita M. A. Biological active compounds from native food sources for fermented dairy products = Біологічно активні сполуки з натуральних харчових джерел для ферментованих молочних продуктів / M. A. Tita, C. Popovici, L. Tamosaitiene, V. Bradauskiene // Ukr. Food J.. - 2020. - 9, № 1. - С. 36-46. - Бібліогр.: 33 назв. - англ.Мета дослідження - виявлення та кількісне визначення цінних сполук із натуральних продуктів, таких як мед, волоський горіх та обліпиха з метою подальшого виробництва нових ферментованих продуктів із коров'ячого молока. Як матеріал дослідження використовувався бджолиний мед поліфлора району Дрегешань (Румунія), а для виявлення т кількісного визначення летких компонентів використовувалася система ГХ - МС. Якісний і кількісний аналізи поліфенолів проводився з використанням системи ВЕРХ Agilent 1200, що складається з фотодіодного детектора та електророзпилювального іонізаційного мас-детектора. Хроматографічний аналіз бджолиного меду поліфлора надав змогу визначити вміст фенольних кислот (79,284 мг/100 г зразка), ізопреноїдів (127,449 мг/100 г зразка) і флавоноїдів (168,475 мг/100 г зразка). У меді виявлено широкий спектр ароматичних сполук: терпенових з'єднань, вищих спиртів, альдегідів і кетонів, складних ефірів. Вміст альдегідів склав 7,889 мг/100 г, кетонів - 2,333 мг/100 г, вищих спиртів - 3,212 мг/100 г, ефірів - 8,993 мг/100 г. За отриманими хроматограмами, вміст поліфенолів у ядрі волоського горіха склав 786,553 мг ЕГК/100 г, а в ягодах обліпихи - 343,229 мг ЕГК/100 г. Також найвища концентрація значущих токоферолів виявлена у формі <$E alpha>-токоферолу в кількості 33,245 мг/100 г і <$E beta>-токоферолу 12,723 мг/100 г масла. Більш низькі значення 4,553 мг/100 г і 1,286 мг/100 г визначені у <$E gamma>-токоферолі та <$E beta>-токоферолі відповідно. Встановлено, що виявлений склад трьох видів сировини (мед поліфлора, ядро волоського горіха, ягоди обліпихи) та його кількісна оцінка сприятиме отриманню гармонійного ароматичного профілю з певними смаковими властивостями у ферментованих молочних продуктах. Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|