Kapustian A. Investigation of the ferric ions complexes with biolygands of probiotic origin = Дослідження комплексів фери-йонів з біолігандами пробіотичного походження / A. Kapustian, N. Cherno // Ukr. Food J.. - 2020. - 9, № 1. - С. 47-59. - Бібліогр.: 31 назв. - англ.Досліджено особливості отримання стабільних, легкозасвоюваних і безпечних комплексів фери-йонів із біолігандами пробіотичного походження та їх характеристики. Як біоліганди використано продукти метаболізму та переробки біомаси Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus B-3964, зокрема молочну кислоту, амінокислоти, низькомолекулярні пептиди та муропептиди. Деструкцію пептидогліканів біомаси проведено шляхом почергової обробки ультразвуком і папаїном. Хід комплексоутворення контролювали за допомогою методу турбідиметрії. У результаті деструкції пептидогліканів отримано суміш амінокислот, низькомолекулярних пептидів і муропептидів, концентрація яких складала, відповідно, 10,24, 6,45 і 2,25 мг/cм<^>3. Для утворення комплексів Fe<^>3+ використано 3 полідентантні системи: продукти деструкції пептидогліканів; молочну кислоту; суміш продуктів деструкції та молочної кислоти. Встановлено, що досліджувані системи біолігандів зв'язують йони Fe<^>3+ у кількості 32, 40 і 46 моль/дм<^>3-10<^>-2 відповідно. У формуванні комплексу заліза (III) і біолігандів пробіотичного походження беруть участь електростатичні та координаційні взаємодії. Вивчено поведінку комплексів за різних значень pH середовища та температур. Найбільш стабільним є комплекс, утворений за участі системи біолігандів, що містить продукти деструкції пептидогліканів біомаси та молочну кислоту. Така система біолігандів забезпечує формування хелатних комплексів фери-йонів, стабільних у діапазоні pH 1 - 10 од. Доведено, що отриманий комплекс є перспективним інгредієнтом дієтичних добавок та оздоровчих продуктів харчування, технологія яких передбачає високотемпературну обробку, оскільки комплекс є стабільним в інтервалі температур 20 - 122 <^>oC. У разі досягнення температури 122 - 125 <^>oC втрата маси становить для комплексу 3 %, а для механічної суміші - 14 %. У діапазоні температур 122 - 178 <^>oC спостерігається ендотермічна реакція у процесі термічної обробки комплексу, причому термічних ефектів за обробки МС не спостерігається. Втрата маси комплексу у цьому діапазоні температур становить 22 %, механічної суміші - 16 %. Ендотермічний пік на кривій диференційного термічного аналізу комплексу може свідчити про наявність у його структурі хелатних зв'язків, у випадку руйнування яких відбуваються зміни ентальпії процесу. Результати досліджень свідчать про ефективність застосування полідендантних змішанолігандних систем пробіотичного походження для комплексоутворення з фери-йонами. Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.028 + Р281.770
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|