Миронов Д. А. Удосконалення технології напоїв з використанням подрібнення плодів у вихровому шарі феромагнітних частинок : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Д. А. Миронов; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків, 2016. - 20 c. - укp.Науково обгрунтовано й удосконалено технологію напоїв із плодів шипшини, обліпихи та калини, подрібнених у вихровому шарі феромагнітних частинок (ВШФЧ), для закладів ресторанного господарства, що дозволило покращити їх харчову та біологічну цінність за рахунок більшого вилучення біологічно активних речовин (БАР) і раціонального використання рецептурних компонентів. Обгрунтовано параметри та режими подрібнення плодів шипшини, обліпихи та калини у водному середовищі ВШФЧ, за яких досягається максимальне екстрагування БАР. Встановлено вплив подрібнення плодів у ВШФЧ на вилучення мінеральних речовин, що покладено в основу удосконалення технології напоїв. Визначено ефект пошкодження клітин плодів шипшини, обліпихи та калини під час подрібнення у водному середовищі ВШФЧ, що забезпечило інтенсифікацію процесу екстракції та збільшило вилучення мінеральних речовин. Доведено, що подрібнення плодів у ВШФЧ дозволяє виключити використання водно-спиртового екстрагента для вилучення поліфенольних речовин. Обгрунтовано й удосконалено технологію напоїв "Шипшинка", "Живинка", "Калинка", морсів "Сила", "Бадьорість", "Енергія", фізів "Шипшиновий", "Обліпиховий", "Калиновий" із плодів шипшини, обліпихи та калини, подрібнених у водному середовищі ВШФЧ протягом 109, 112, 116 с, за гідромодуля сировина : екстрагент - 1 : 10. Встановлено, що розроблені напої, морси та фізи переважають аналоги за вмістом БАР, що дозволяє скоротити закладання сировини згідно з рецептурою. Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА425799 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|