РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000740851<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Grek O. 
Polyphenolic compounds transition into protein-plant concentrates during the deposition of milk proteins by Plantago major L. = Перехід поліфенольних сполук у білково-рослинні концентрати при осадженні Plantago major L. протеїнів молока / O. Grek, L. Chubenko, A. Kumar, V. Khareba, A. Tymchuk, O. Onopriichuk // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 4. - С. 745-754. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.

Актуальним напрямом є реалізація принципів науково обгрунтованого використання молочної і рослинної сировини з функціонально-технологічними властивостями. Сировиною для отримання білкових концентратів було молоко нормалізоване. Як коагулянт у процесі осадження білків використано сік прямого віджиму з наземної частини Plantago major L. Ідентифікацію та кількісне визначення поліфенолів і флаваноїдів у зразках соку подорожника та отриманій сироватці здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії за допомогою системи Prominence LC-20 Shimadzu (Японія). Порівняння проводили з зовнішніми стандартними зразками. Наведено дослідження якісного складу та кількісного вмісту поліфенолів і флавоноїдів у білково-рослинних концентратах, отриманих у процесі осадження білків молока соком прямого віджиму наземної частини Plantago major L. Процес відбувався за підвищених температур. Згідно з аналізом спектрів поглинання дослідних зразків соку з подорожника встановлено, що максимум знаходиться за довжин хвиль 225 - 350 нм. Такий результат корелюється з тим, що з 22 виділених флавоноїдів 9 речовин містять 6-оксифлавони, для яких характерне наявність максимуму в межах 255 - 285 нм. Різниця між показниками вмісту поліфенолів у соці Plantago major L. і сироватці показує ступінь переходу поліфенольних сполук у білково-рослинні концентрати. Загальний вміст флавоноїдів у всіх досліджуваних зразках дорівнював вмісту речовин, які мають схожість зі стандартами флавоноїдів (фенольні кислоти, катехіни, флавоноли, флавонони та флавони), за винятком катехіноподібних речовин. Флавоноли представлені глікозидами мірицитину. Нарингін і гесперидин входять до складу флавононів. Флавони в кількісному значенні мають найменшу вагу і представлені лютеоліном та його глікозидами. Вміст фенольних кислот коливався на рівні 12,36 мг/л для соку подорожника і 0,07 мг/л для забарвленої сироватки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л974

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського