Калайтан Т. В. Особливості та сфера застосування ABC-аналізу в системі контролінгу підприємств ресторанного господарства / Т. В. Калайтан, О. О. Другов, Н. Б. Ярошевич, С. В. Черкасова // Фінанс.-кредит. діяльність: проблеми теорії та практики : зб. наук. пр.. - 2019. - Вип. 4. - С. 196-207. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.Розглянуто питання адаптації ABC-аналізу з урахуванням галузевої специфіки ресторанного господарства. Особливість ресторанного господарства полягає у тому, що підприємства цього сектору поєднують функції виробництва, реалізації купівельних товарів і продукції власного виробництва та організації споживанні їжі, у цьому випадку вказані процеси суттєво відрізняються за економічним змістом. Дослідження практики, а також інструктивних матеріалів і рекомендацій з ведення обліку фінансових результатів у ресторанному господарстві показало, що в цій сфері використовується така сама методика, як і в торгівлі. До собівартості реалізації продукції власного виробництва включається тільки первісна вартість продовольчої сировини. Враховуючи це, критеріальними показниками запропоновано у ході проведення ABC-класифікації використовувати частоту продажу, торговельну націнку та продуктові витрати. Визначено переваги та недоліки різних способів відділення груп A, B і C. На підставі емпіричних досліджень ресторанів м. Львів із використанням способу дотичних визначено відсоткове співвідношення груп A, B і C за критерієм частоти продажу. Запропоновано у разі застосування емпіричного способу використовувати визначені відсоткові співвідношення груп A, B і C, значення яких відрізняються від аналогічних для підприємств промисловості та торгівлі, враховуючи відносно невелику кількість асортиментних позицій продукції власного виробництва і купівельних товарів підприємств ресторанного господарства. Обгрунтовано доцільність використання результатів ABC-аналізу продажів для аналізу сировинної матриці з метою більш точного виділення груп A, B і C продовольчих запасів за критерієм їхнього внеску у формування фінансового результату. Визначено варіанти дій управлінського персоналу за результатами ABC-аналізу з урахуванням специфіки ресторанного господарства. Практична реалізація запропонованих підходів до ABC-аналізу надасть можливість сформувати належну інформаційно-аналітичну базу для формування високоефективних цільових управлінських дій, спрямованих на збільшення прибутку підприємств ресторанного господарства. Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)424.141
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж73250 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|