Gorchakova N. A. Amino acids in cardiology, gastroenterology and neurology = Амінокислоти в кардіології, гастроентерології та неврології / N. A. Gorchakova, A. V. Zaychenko, K. Yu. Sorokopud // Вісн. фармації. - 2020. - № 1. - С. 76-82. - Бібліогр.: 35 назв. - англ.Мета дослідження - визначення ролі амінокислот у кардіології, гастроентерології та неврології. Матеріалом статті слугували літературні дані щодо застосування амінокислот у кардіології, гастроентерології та неврології, які було опрацьовано за допомогою методів узагальнення та систематизації. Надано дані щодо ролі лейцину, ізолейцину, валіну в патогенезі серцевої недостатності і впливі на їх обмін з профілактичною і лікувальною метою. Виділено антиатерогенну роль гліцину і лейцину, таурину і аргініну за метаболічного синдрому. Вказано нейропротекторне та кардіопротекторне значення L-аргініну, нейротрансміттерне - глутамату. Акцентовано увагу на ролі амінокислот у реалізації гепатопротекції. Висновки: у патогенезі серцево-судинних, гастроентерологічних, неврологічних захворювань важливе місце відведене амінокислотам. Проведений аналіз літературних даних підтверджує раціональність введення препаратів, що містять амінокислоти із розгалуженими ланцюгами задля досягнення кардіопротекторної, нейропротекторної та гепатопротекторної дії. Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14678 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|