РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000743934<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Strashnova I. V. 
Biological activity of lactobacilli from different ecological niches of the Southern region of Ukraine = Біологічна активність лактобацил різних екологічних ніш Південного регіону України / I. V. Strashnova, G. V. Yamborko, N. Yu. Vasylieva // Мікробіологія і біотехнологія. - 2020. - № 1. - С. 6-19. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.

Мета дослідження - вивчення антагоністичної акивності лактобацил, виділених з різних джерел Південного регіону України. Методи. В експериментах використано 13 штамів бактерій роду Lactobacillus. Антагоністичну активність лактобацил визначали за допомогою лунково-дифузійного методу в товщі агару, використовуючи тест-культури про- і еукаріотних мікроорганізмів. Кислотоутворення штамів оцінювали за активною та титрованою кислотністю у разі культивування в молоці. Усі досліджені лактобактерії були активними антагоністами грамнегативних (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis і Proteus vulgaris), а також грампозитивних (Staphylococcus aureus і Staphylococcus saprophyticus) бактерій. Лактобактерії виявляли меншу антагоністичну активність щодо Bacillus subtilis та Klebsiella pneumonia. Найбільш активними антагоністами були лактобактерії, виділені з м'яса (Lactobacillus sрp. M2 і M3). Активна і титрована кислотність лактобацил варіювала для різних штамів. Штам Lactobacillus sp. 175, виділений з фекалій дітей, характеризувався найвищою титрованою кислотністю. Використання статистичних методів (кластерний аналіз) надало змогу сформувати кластери з високою вірогідністю за рівнем антагоністичної активності досліджуваних лактобактерій. Фактори навколишнього середовища мають певний вплив на формування загальної активності штамів лактобактерій, але прояв кожної з окремих особливостей є досить специфічним і залежить від особливостей певного мікроорганізму. Висновки: під час дослідження низки властивостей, що визначають антагоністичну активність, було відібрано 5 штамів лактобактерій (Lactobacillus spp. О1, Б4, 175, М2 та М3). Вони можуть бути рекомендовані для подальших досліджень для створення пробіотичного препарату та функціональних продуктів харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*85(45УКР7)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського