Страшнова І. В. Характеристика молочнокислих бактерій губок Чорного моря / І. В. Страшнова, І. О. Ковтун, Н. В. Коротаєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2020. - № 1. - С. 79-94. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.Мета роботи - виділити молочнокислі бактерії з губок Чорного моря та дослідити їх основні біологічні властивості. Виділення штамів лактобацил та визначення їх чисельності у губках проводили, використовуючи середовища MRS і GYPB. Морфологію колоній та клітин, тінкторіальні властивості, каталазну та оксидазну активності, здатність до утворення індолу, сірководню, нітратредукції, окиснення/ферментації глюкози вивчали за загальноприйнятими методиками. Виділення метилових ефірів жирних кислот проводили відповідно до стандартного протоколу Sherlock Microbial Identification System. Ідентифікацію штамів за жирнокислотним складом проводили за методом газової хроматографії з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (база даних бібліотеки RTSBA 6 версія 6.2). Стійкість до морської солі визначали за інтенсивністю росту у MRS-бульйоні. Кислотоутворення визначали за активною і титрованою кислотністю у молоці. Кількість представників молочнокислих бактерій в досліджених чорноморських губках коливалася від <$E1,87~times~10 sup 5> до <$E1,4~times~10 sup 9> КУО/г залежно від губки. Серед жирних кислот бактерій, віднесених до видів Lactobacillus vaccinostercus, L. parabuchneri та L. bifermentans, переважали гексадеканова, нондеценова і 9-октадеценова кислоти. Оптимуми концентрації морської солі для росту досліджених штамів визначені у межах 2,5 - 5,0 %. Через 24 год культивування титрована кислотність 74,5 % штамів становила <$E26~-~46~symbol Р>Т, а через 48 год 6,4 % штамів демонстрували кислотність від 20 до <$E30~symbol Р>Т, 78,6 % - від 30 до <$E90~symbol Р>Т, а 15,0 % - більш, ніж <$E90~symbol Р>Т. Більшість штамів закиснювали середовище до pH 4,0 - 4,5. Висновки: під час дослідження молочнокислих бактерій чорноморських губок Haliclona sp. виявлено наявність в них представників роду Lactobacillus: L. vaccinostercus, L. parabuchneri і L. bifermentans та вивчено основні біологічні характеристики виділених бактерій. Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.12*85(922.8) + Е40*723.432.3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|