Boyko O. O. The viability of Haemonchus contortus (Nematoda, Strongylida) and Strongyloides papillosus (Nematoda, Rhabditida) larvae exposed to various flavourings and source materials used in food production = Життєздатність личинок Haemonchus contortus (Nematoda, Strongylida) та Strongyloides papillosus (Nematoda, Rhabditida) за впливу ароматизаторів та інших харчових добавок, дозволених для використання в харчовій продукції / O. O. Boyko, V. V. Brygadyrenko // Vestnik zoologii. - 2019. - 53, № 6. - С. 433-442. - Бібліогр.: 440 назв. - англ.Мета дослідження - оцінити життєздатність личинок нематод копитних за впливу 14 ароматизаторів та інших харчових добавок, дозволених для використання у складі харчових продуктів. Мінімальний показник LD50 для L3 Strongyloides papillosus (Wedl, 1856) спостерігали за використання коричного альдегіду, <$Ealpha>-терпінеолу та бензилового спирту, для L1-2 S. papillosus за впливу бензилового спирту, коричного альдегіду, L-ліналоолу та бензилацетату, для L3 Haemonchus contortus (Rudolphi, 1803) за впливу <$Egamma>-ундекалактону та коричного альдегіду. Етилацетат, <$Ebeta>-іонон і D-лімонен чинили найменший вплив на всі вивчені стадії розвитку нематод: личинки не гинули протягом 24 год навіть за концентрації цих речовин 1 %. Подальші експерименти з використанням сумішей речовин, вивчених у даній роботі, сприятимуть розробці препаратів, що чинять найсильніший вплив на личинок нематод - паразитів травної системи хребетних тварин. Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.143.1*801.1-64 + Е623.362.442*836
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж27025 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|