РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000745574<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Pavlova O. S. 
High thiamine dose restores levels of specific astroglial proteins in rat brain astrocytes affected by chronic ethanol consumption = Висока доза тіаміну відновлює рівень специфічних астроцитарних протеїнів головного мозку щурів, схильних до хронічного споживання етанолу / O. S. Pavlova, A. A. Tykhomyrov, O. A. Mejenskaya, S. P. Stepanenko, L. I. Chehivska, Yu. M. Parkhomenko // The Ukr. Biochem. J.. - 2019. - 91, № 4. - С. 41-49. - Бібліогр.: 39 назв. - англ.

Довгострокове вживання етанолу спричиняє дефіцит незамінної в харчуванні речовини - тіаміну (вітаміну B1), що призводить до структурних і функціональних змін у центральній нервовій системі (ЦНС). Досліджено вплив високої дози тіаміну на рівень гліального фібрилярного кислого протеїну (GFAP) і на активність B1-залежного ензиму тіамінпірофосфокінази (ТПК) в мозку щурів, схильних до хронічного споживання етанолу. Щурів було розподілено на 3 групи: I) контрольна група; II) щури, які одержували 15 %-й розчин етанолу як єдине джерело пиття протягом 9 міс (група EtOH), III) щури, які одержували EtOH + перорально тіамін у дозі 2,0 мг/кг за один день до термінації експерименту (n = 4 в кожній групі). Рівень GFAP аналізували в мозочку, корі головного мозку і гіпокампі за допомогою вестернблот аналізу та імуногістохімії. Активність ТПК в головному мозку вимірювали з використанням апоензиму дріжджової апопіруватдекарбоксилази (apoPDC). Концентрацію тіаміну в печінці оцінювали за допомогою тіохромного методу. Показано, що вміст GFAP різко знижувався у всіх досліджених відділах мозку щурів, які споживали EtOH (приблизно на 60 %, P << 0,05) у порівнянні з контрольними щурами, що вказує на глибоку астрогліальну дисфункцію. Введення тіаміну частково відновлювало рівень GFAP до 80 % у порівнянні з контрольним значенням з групи EtOH (P << 0,05). Споживання етанолу знижувало вміст тіаміну в печінці в 3,7 разу і в 1,4 разу активність ТПК в головному мозку експериментальних тварин у порівнянні з контролем (P << 0,05). Введення тіаміну щурам із групи EtOH значно підвищувало рівень B1 в печінці, однак не мало впливу на активність ТПК в головному мозку. За одержаними даними показано, що дефіцит тіаміну відіграє важливу роль у пошкодженні астроглії головного мозку щурів, які споживали етанол, а введення високих доз тіаміну може бути ефективним варіантом у запобіганні цих наслідків.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р419.451 + Р415.202.8

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського