Matvienko S. Determination of composition based on thermal conductivity by thermistor direct heating method / S. Matvienko, V. Shevchenko, M. Tereshchenko, A. Kravchenko, R. Ivanenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2020. - № 1/5. - С. 19-29. - Бібліогр.: 32 назв. - англ.Досліджено теплофізичні властивості різноманітних речовин і сумішей неруйнівним методом. Запропоновано визначити величину теплопровідності речовин і сумішей методом прямого підігріву термістора. Створено пристрій для вимірювання теплопровідності різноманітних речовин і сумішей, принцип дії якого базується на вимірюванні температури розігріву термістора в досліджуваній речовині. У цьому випадку враховується нелінійний характер отриманої залежності розігріву термістора. На підставі проведених досліджень показано можливість визначення складу суміші за її коефіцієнтом теплопровідності. Надано результати експериментальних досліджень з еталонними рідинами, розчинами цукру, гліцерину та спирту у воді. Надано результати вимірювань теплофізичних властивостей (ТФВ) біологічних речовин (кров і плазма крові людини, білок і жовток курячого яйця та інші), деяких овочів за допомогою методу прямого підігріву термістора в діапазоні температур від +25 до +40 <^>oC. Обгрунтовано, що під час досліджень ТФВ речовин методом прямого підігріву термістора можна визначити склад сумішей за їх теплопровідністю, але у цьому випадку необхідно враховувати індивідуальні властивості досліджуваних рідин. Надано рекомендації щодо проведення дослідження ТФВ речовин і визначення за їх теплопровідністю складу сумішей із врахуванням індивідуальних властивостей досліджуваних речовин. Використання запропонованого методу прямого підігріву термістора для визначення складу суміші розчинів, біологічних матеріалів і харчових продуктів надає можливість аналізувати склад наноречовин, отримувати достовірні дані про ступінь алергічної реакції. А у випадку визначення складу харчових продуктів - враховувати отримані дані під час розробки холодильного обладнання та продовженні строку зберігання продуктів зі збереженням їх корисних властивостей. Індекс рубрикатора НБУВ: Ж306.3-1с + Л813.74
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|