Капустян А. І. Розроблення методу визначення функціональних харчових інгредієнтів муропептидного походження у бактеріальних дезінтегратах / А. І. Капустян, Н. К. Черно, А. С. Пукас // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 6. - С. 156-163. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.Обгрунтовано доцільність розроблення достовірного та простого в реалізації методу визначення муропептидів у складі бактеріальних дезінтегратів (БД) при отриманні імунотропних функціональних харчових інгредієнтів. Зазначено, що існуючі методи ідентифікації муропептидів, зокрема визначення залишків мурамової кислоти, пептидних зв'язків у їхньому складі, використання хроматографічних методів, мають певні недоліки. Запропоновано метод, згідно з яким якісний і кількісний вміст муропептидів можна визначити за допомогою реакції їхньої вуглеводної складової (залишки глюкози у складі мурамової кислоти та N-ацетилглюкозаміну) з реактивом Антрона. При цьому необхідною умовою є позбавлення БД від вуглеводів, кислот, солей тощо за допомогою іонообмінної хроматографії з катіонітом КУ-2. З'ясовано, що кількісний вміст муропептидів слід визначати за калібрувальним графіком, побудованим за стандартним розчином муропептидів. Встановлено, що у результаті взаємодії стандартних розчинів муропептидів із реактивом Антрона, реакційне середовище набувало характерного синьо-зеленого забарвлення. Побудовано калібрувальний графік для визначення концентрації муропептидів у БД, де коефіцієнт достовірності апроксимації R<^>2 = 1, що відповідає високому ступеню відповідності трендової моделі до вихідних даних. Запропонований метод апробовано при визначенні концентрації муропептидів у дезінтегратах Lactobacillus acidophilus K 3111. Дезінтеграцію проводили при комбінуванні ультразвукової та ферментативної обробки. Як ферменти використовували протеази (панкреатин, папаїн, протосубтилін) і мурамідазу (лізоцим). Встановлено, що найбільша кількість цільових імунотропних муропептидів накопичується при обробці біомаси композицією лізоцим: папаїн при співвідношенні ферментів, відповідно, 1:2, за співвідношення фермент:субстрат 1:100 і тривалості процесу протягом 180 хв. Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*871
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|