Шепілов Д. Р. Вплив ягід брусниці на стан вуглеводного метаболізму, структуру гіпокампа та когнітивну функцію у мишей, нокаутних за геном аполіпопротеїну E / Д. Р. Шепілов, Т. М. Коваленко, І. О. Осадченко, Н. Марунгруанг, А. Чопек, Ф. Холеніус, О. Приходько, Г. Г. Скибо // Укр. неврол. журн.. - 2020. - № 3. - С. 64-71. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.Мета роботи - оцінити кількісні зміни показників вуглеводного метаболізму, пов'язаних із нервовою функцією (рівня глюкози і активності <$Ealpha>-амілази в крові), охарактеризувати структуру зони CA1 гіпокампа та когнітивну здатність у мишей, нокаутних за геном аполіпопротеїну E (ApoE-/-), за додавання цілих ягід брусниці та нерозчинної фракції ягід до високожирового (ВЖ) раціону. Дослідження проведено на 8-тижневих самцях мишей ApoE-/-, яких було розподілено на чотири групи по 10 тварин залежно від складу дієти: НЖ-контроль - низькожировий (НЖ) раціон (12 % ккал жиру); ВЖ-контроль - високожирова (ВЖ) дієта (38 % ккал жиру); ЦЯ - тварини, яких годували ВЖ-дієтою із додаванням цілих ягід брусниці; НФЯ - тварини, котрі одержували нерозчинну фракцію ягід брусниці у складі ВЖ-раціону. Період експериментального годування становив 8 тиж. Протягом останнього тижня дослідження проводили тест у Т-лабіринті на просторову робочу пам'ять, а також пероральний глюкозотолерантний тест. По завершенні експерименту визначали активність <$Ealpha>-амілази в сироватці крові та вивчали гістологічну структуру гіпокампа. Застосування цілих ягід брусниці та їх нерозчинної фракції пришвидшувало виведення надлишкової глюкози з крові, про що свідчило зменшення площі під глікемічною кривою протягом перорального глюкозотолерантного тесту на 9,2 - 19,0 % у порівнянні з НЖ-контролем і ВЖ-контролем, тварини групи НФЯ демонстрували значуще збільшення активності <$Ealpha>-амілази в сироватці крові: на 12,5 % у порівнянні з НЖ-контролем і на 12,3 % у порівнянні з ВЖ-контролем. В групі НЖ-контролю тварини мали порушену структуру пірамідного шару в зоні CA1 гіпокампа та знижену щільність неушкоджених пірамідних нейронів у порівнянні з іншими групами. Споживання ягід брусниці не спричиняло суттєвих змін структури пірамідного шару зони CA1 гіпокампа мишей ApoE-/-, на відміну від ВЖ-дієти. У групах ЦЯ та НФЯ відзначено збільшення площі перерізу ядер пірамідних нейронів, що, ймовірно, свідчить про підвищення функціональної активності цих клітин. Під час поведінкового тестування всі миші ApoE-/- мали високий показник чергування у T-лабіринті (76,7 - 93,3 %). Лише у тварин НЖ-контролю виявлено тенденцію до когнітивного зниження порівняно з групами ВЖ і ЦЯ. Висновки: установлено, що цілі ягоди брусниці та їх нерозчинна фракція поліпшують вуглеводний метаболізм у мишей ApoE-/-, що може позитивно впливати на структурно-функціональний стан мозкової тканини шляхом зміни інсулінової сигналізації. Ягоди брусниці в складі досліджуваних дієт здатні посилити функціональну активність у пірамідних клітинах зони CA1 гіпокампа. Поведінковий тест не виявив значущих когнітивних порушень, що, ймовірно, пов'язано з молодим віком тварин. Індекс рубрикатора НБУВ: Р62-29 + Р282.111 ягоди брусниці
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25729 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|