РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000754762<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Пузік Л. М. 
Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів / Л. М. Пузік, В. К. Пузік // Інженерія природокористування. - 2020. - № 1. - С. 72-81. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Розглянуто задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів і проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції. Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху та є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об'єктів); розпилення та розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної та цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції продуктів тарою, пакувальними матеріалами. За достатньо однорідної генеральної сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються з фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об'єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання надають можливість визначити, яким повинен бути об'єм вибірки, щоб забезпечити вимогливу точність оцінки природного убутку маси.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.1-486 + Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101173 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського