Пузік Л. М. Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів / Л. М. Пузік, В. К. Пузік // Інженерія природокористування. - 2020. - № 1. - С. 72-81. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Розглянуто задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів і проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції. Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху та є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об'єктів); розпилення та розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної та цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції продуктів тарою, пакувальними матеріалами. За достатньо однорідної генеральної сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються з фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об'єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання надають можливість визначити, яким повинен бути об'єм вибірки, щоб забезпечити вимогливу точність оцінки природного убутку маси. Індекс рубрикатора НБУВ: П215.1-486 + Л91-309
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж101173 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|