Стапай П. В. Ліпідне живлення овець / П. В. Стапай, Н. П. Стахів, В. В. Гавриляк, О. О. Смолянінова, О. С. Тютюнник // Біологія тварин. - 2020. - 22, № 2. - С. 3-8. - Бібліогр.: 41 назв. - укp.Наведено дані літератури та власних досліджень про роль ліпідів та їх окремих жирних кислот (ЖК) у живленні овець. Експериментальні дані підтверджують позитивний вплив ліпідів на організм овець, проте питання ліпідного живлення вивчено недостатньо. Тому відсутні науково обгрунтовані норми вмісту сирого жиру та окремих насичених і ненасичених ЖК у раціонах овець, що призводить до перевитрат дорогого ідефіцитного компоненту раціону - протеїну, що негативно впливає на продуктивність тварин, якість вовнової, м'ясної та молочної продукції. Значний обсяг даних присвячено характеристиці вмісту ліпідів та їх окремих ЖК у різних кормах. Показано, що більшу частину насіння рослин (пшениці, ячменю, вівса, гороху) становлять структурні ліпіди (фосфоліпіди, гліколіпіди), у яких кількісно переважає лінолева (C18:2) кислота (ЛК) (від 45 до 61 %) із родини omega-6. ЛК (C18:2), кількість якої не перевищує 7 %, належить до omega-3 ЖК. Ці кислоти, а також omega-9, є попередниками різних біологічно активних речовин (БАР), зокрема простагландинів, лейкотрієнів, тромбоксану тощо. Оскільки за підвищення у раціонах тварин ЖК родини omega-3 змінюється спектр ЖК ліпідів тканин та органів у напрямку збільшення їх ненасиченості, потрібно враховувати співвідношення кислот omega-6/omega-3 у раціонах для нормального забезпечення організму поліненасиченими ЖК. Організм овець відзначається підвищеними вимогами до мінерального живлення, що пов'язане з їх продукцією, зокрема вовною. Особлива роль належить сульфуру, вміст якого у вовні становить 3 - 5 %. Отже, синтез кератину нерозривно пов'язаний з інтенсивним використанням сульфуровмісних сполук (СВС), головним чином цистину. Показано, що збільшення продуктивності під впливом згодовування вівцям СВС тісно пов'язане з ліпідним обміном, зокрема фосфоліпідами, оскільки у ліпідах in vitro сульфур сульфатів інтенсивно включається у полярні ліпіди шкіри, зокрема фракцію сульфоліпідів. СВС стимулюють синтез ліпідів і ЖК в організмі; це зумовлено тим, що сульфур входить до складу протеїнів, ліпідів, вітамінів та інших БАР. Індекс рубрикатора НБУВ: П661-451.2
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|