РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000760544<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Niemirich O. 
Differences in the composition of vocable compounds in fresh and dried mixed heat supply of white rolled cabbage = Відмінності у складі летких сполук у свіжій і висушеній змішаним теплопідведенням білокачанній капусті / O. Niemirich, N. Frolova, I. Ustymenko, A. Havrysh // Ukr. Food J. - 2020. - 9, № 4. - С. 864-872. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.

Мета дослідження - вивчення хроматографічних профілів летких сполук у свіжій і висушеній змішаним теплопідведенням білокачанній капусті з визначенням відмінностей в якісному та кількісному складі. Методом хроматомас-спектрометрії досліджено профілі летких речовин (ЛР) у свіжих і висушених змішаним теплопідведенням овочах, зокрема білокачанній капусті (БКК) сорту Амагер, із визначенням відмінностей в якісному та кількісному складі. Як контроль обрано капусту білокачанну свіжу. В ході хроматографічних досліджень летких ароматичних сполук свіжої та висушеної БКК ідентифіковано 20 ЛР. В обох зразках містяться такі компоненти: 4H-піран-4-он, 2,3-дигідро-3,5-дигідрокси-6-метил-(2,61 і 2,11 %), гуанозин (1,07 і 0,48 %), оксиран, тетрадецил (1,71 і 0,90 %), тетрадеканал (2,89 і 2,72 %), 2-пентадеканон (3,2 і 3,00 %), 2-нонадеканон (3,01 і 2,84 %), формамід, N-метил-N-4-[1-(пірролід-ініл)-2-бутиніл] (3,12 і 2,9 2%), н-гексадеканова кислота (5,8 і 5,76 %), цис-ваценова кислота (4,43 і 4,44 %), олеїнова кислота (3,94 і 4,02 %), амід олеїнової кислоти (3,12 і 3,2 %), 1,2-бензолдикарбонова кислота диізооктиловий ефір (5,28 і 5,22 %), 6-метил-октадекан (1,96 і 1,16 %), 2,6,10-триметилтетрадекан (2,69 і 1,84 %), гептакозан (34,16 і 32,15 %), 2-гексадеканол (2,25 м 1,76 %), 1,2-епоксигексадекан (11,11 і 10,65 %), нонакозанон-15 (3,83 і 3,45 %). Висушування сирої капусти сушінням зі змішаним теплопідведенням не спричиняло зміни за якісним складом, проте зумовлювало зменшення кількості летких ароматичних речовин. Зменшення вмісту, % компонентів: heptacosane, (34,15 <$E symbol О> 32,16), 1,2-epoxyhexadecane (11,11 <$E symbol О> 10,659), octadecenamide (3,12 <$E symbol О> 3,02), n-Hexadecanoic acid (5,80 <$E symbol О> 5,76) певною мірою нівелює гіркувату ноту сирої капусти, жирний присмак, пом'якшує її ароматичні відчуття. Порівняння летких речовин у свіжих і висушених зразках капусти підтверджує збереження цінних біологічних речовин свіжої капусти після сушіння зі змішаним теплопідведенням. Цей спосіб оброблення капусти максимально зберігає її корисні властивості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.202

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського