Гармашева І. Л. Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіол. журн. - 2020. - 82, № 1. - С. 22-32. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.Мета роботи - вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур у порівнянні зі штамами лактококів. Здатність до росту за різних температур і стійкість до NaCl визначено з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначено за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування за температури 30 <^>oC. Здатність до росту за 10 <^>oC виявили 66,3 % штамів ентерококів і 73,4 % штамів лактококів, до росту за 45 <^>oC - 30,8 і 15,0 % штамів відповідно. Стійкість до 6,5 % NaCl була притаманна лише 10,3 % штамів ентерококів і 3,5 % - лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5 % NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше - зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5 % NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного та бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44 % штамів), так і серед ентерококів (15 % штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів із даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише 3 штами (8,4 %) виду E. durans були стійкими до 1 - 2 препаратів - інгібіторів транскрипції та синтезу нуклеїнових кислот, 52,8 % штамів були резистентними до 2 - 8 препаратів - інгібіторів синтезу білка та нуклеїнових кислот, а 38,8 % - були стійкими до 4 - 9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Встановлено, що за інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів є аналогічними лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов'язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур. Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*723.432.3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|