РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000760868<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Гармашева І. Л. 
Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіол. журн. - 2020. - 82, № 1. - С. 22-32. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Мета роботи - вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур у порівнянні зі штамами лактококів. Здатність до росту за різних температур і стійкість до NaCl визначено з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначено за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування за температури 30 <^>oC. Здатність до росту за 10 <^>oC виявили 66,3 % штамів ентерококів і 73,4 % штамів лактококів, до росту за 45 <^>oC - 30,8 і 15,0 % штамів відповідно. Стійкість до 6,5 % NaCl була притаманна лише 10,3 % штамів ентерококів і 3,5 % - лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5 % NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше - зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5 % NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного та бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44 % штамів), так і серед ентерококів (15 % штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів із даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише 3 штами (8,4 %) виду E. durans були стійкими до 1 - 2 препаратів - інгібіторів транскрипції та синтезу нуклеїнових кислот, 52,8 % штамів були резистентними до 2 - 8 препаратів - інгібіторів синтезу білка та нуклеїнових кислот, а 38,8 % - були стійкими до 4 - 9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Встановлено, що за інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів є аналогічними лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов'язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*723.432.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського