РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000762410<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Трембус І. 
Одержання целюлози із пшеничної соломи у двоступеневій системі оцтова кислота - пероксид водню - вода - етиловий спирт / І. Трембус, Н. Семененко // Техн. науки та технології. - 2020. - № 4. - С. 210-221. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Залучення вторинної сировини у вигляді відходів сільського господарства та розроблення нових екологічно безпечних способів делігніфікації рослинної сировини для вирішення проблем забруднення навколишнього середовища. Наявні методи делігніфікації рослинної сировини з використанням окисника - пероксиду водню надають змогу отримати волокнистий напівфабрикат із високим виходом, але з показниками міцності на 15 - 30 % нижчими в порівнянні з волокнистими напівфабрикатами, одержаним варильними розчинами при pH >> 7. Тому необхідно вдосконалювати наявні способи делігніфікації пшеничної соломи пероксидом водню в середовищі оцтової кислоти. Детально розглянуто останні вітчизняні та закордонні публікаці ї, що є у відкритому доступі, щодо окисно-органосольвентних способів делігніфіації рослинної сировини з використанням пероксокислот та спиртів. Мета роботи - дослідження технології окисно-органосольвентної делігніфікації рослинної сировини з використанням спирту у складі варильного розчину та визначення оптимальних значень технологічних параметрів (температури і тривалості) процесу одержання солом'яних волокнистих напівфабрикатів. Дослідження технологічних параметрів одержання солом'яної целюлози в системі оцтова кислота - пероксид водню - вода - етиловий спирт для збільшення фізико-механічних показників і виходу цільового продукту. Досліджено двоступеневий спосіб одержання солом'яної целюлози із січки пшеничної соломи. Вивчено вплив умов делігніфікації, а саме температури та тривалості варіння на вихід волокнистого напівфабрикату, вміст у ньому залишкового лігніну, вміст целюлози та показники міцності. Показано, що зростання температури на першій стадії процесу від 50 до 70<$E symbol Р>C, на другій стадії від 80 до 100<$E symbol Р>C і тривалості обробки рослинної сировини від 60 до 120 хв та від 60 до 180 хв, відповідно до стадій процесу делігніфікації, призводить до зменшення виходу на 7,9 - 18,9 %, вмісту залишкового лігніну на 4,27 - 9,11 %, при цьому вміст целюлози у волокнистому напівфабрикаті зростає на 10,1 - 15,8 %. Досліджено, що показники механічної міцності одержаних волокнистих напівфабрикатів зі збільшенням температури та тривалості обробки вихідної сировини зростають. Розраховано рівняння регресії для кожної стадії варіння, які адекватно описують експериментальні дані й можуть бути використані як математична модель процесу делігніфікації пшеничної соломи пероксидом водню в середовищі оцтової кислоти. Методом багатокритеріальної оптимізації умов делігніфікації визначено оптимальні значення технологічних параметрів процесу варіння пшеничної соломи. Запропонована лігнін-вуглеводна діаграма делігніфікації рослинної сировини. Визначено ряд, в який розташовуються за ефективністю різні способи делігніфікації пшеничної соломи. Висновки: розроблено технологію одержання солом'яних волокнистих напівфабрикатів в системі "оцтова кислота - пероксид водню - вода - етиловий спирт". Розраховано рівняння регресії, що адекватно описують експериментальні дані і можуть бути використані як математична модель дослідженого способу одержання солом'яного волокнистого напівфабрикату. Встановлено оптимальні технологічні параметри, які забезпечують одержання кінцевого продукту з високими показниками якості. Наведено лігнін-вуглеводну діаграму делігніфікації стебел пшеничної соломи різними способами варіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л774.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського