РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000766921<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Даниленко Г. М. 
Вплив родини на харчову поведінку сучасних українських підлітків / Г. М. Даниленко, Л. В. Подрігало, О. Г. Авдієвська // Укр. журн. дит. ендокринології. - 2020. - № 4. - С. 20-30. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Мета роботи - визначити вікові та статеві особливості впливу родини на формування харчової поведінки підлітків у великому промисловому місті в умовах сприятливого для розвитку учнів освітнього середовища. Проведено анонімне анкетування 1505 учнів 11 закладів загальної середньої освіти зі сприятливим для розвитку учнів освітнім середовищем м. Дніпро у лютому - березні 2019 р. У дослідженні взяли участь 422 учні 6-х класів (вказали свою стать 197 хлопчиків та 213 дівчаток), 482 учні 7-х класів (271 хлопчик та 333 дівчинки) та 784 учні 9-х класів (243 хлопчики та 216 дівчаток). Досліджено чинники, які формують харчову поведінку сучасних українських підлітків. Проаналізовано частоту вживання певних продуктів харчування, які надають інформацію щодо моделі харчування підлітків. За даними анкетування, частота щоденного вживання цукерок становила 28 %, тістечок - 18 %, м'яса - 50 %, ковбасних виробів - 30 %, риби - 10 %, молока - 43 %, свіжих овочів - 62 %, свіжих фруктів - 55 %, продуктів, які можуть бути потенційно шкідливими для вживання підлітками: чіпсів або сухариків - 7 %, хот-догів - 4 %, кетчупу та соусів - 12 %. Установлено, що неповна родина була чинником ризику частішого споживання підлітками "фаст-фуду" (F = 9,8; p = 0,02), "вуличної" їжі (F = 17,3; p << 0,001), чіпсів і сухариків (F = 12,2; p = 0,001), продуктів швидкого приготування (F = 18,9; p << 0,001). Мононуклеарні родини становили лише 19,4 - 24,0 %. У разі наявності в родині декількох дітей батьки більшу увагу приділяли споживанню родиною свіжих овочів (F = 7,5; p = 0,006) та фруктів (F = 7,3; p = 0,007). Родина з трьох поколінь уважніше ставилася до регулярного споживання м'яса (F = 4,1; p = 0,04) та кисломолочних продуктів (F = 4,0; p = 0,04). Висновки: родина, яка забезпечує життєдіяльність підлітків, відіграє найактивнішу роль у формуванні та пропагуванні харчової поведінки. Структура харчових уподобань учнів базової школи залишається стабільною від шостого до дев'ятого класу і суттєво відрізняється залежно від статі та складу родини, що свідчить про залежність харчової поведінки підлітків від родини. Навіть в умовах, коли батьки прагнуть створити сприятливе для розвитку дитини освітнє середовище, лише 70 % учнів одержують кожен день свіжі овочі та фрукти і в обмеженій кількості повноцінний білок (не більше 20 % - рибу, 60 % - м'ясо). Медико-профілактичні програми, як складова здоров'язберігаючої політики сучасного закладу загальної освіти, мають враховувати соціально-економічну ситуацію родини та освіту батьків.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100779 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського