Тімченко О. В. Біологічні особливості Salmonella spp., Citrobacter spp. та Staphylococcus aureus - контамінантів харчових продуктів та кормів : автореф. дис. ... канд. вет. наук : 16.00.03 / О. В. Тімченко; Національна академія аграрних наук України, Національний науковий центр "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини". - Харків, 2018. - 22 c. - укp.У культур S. Typhimurium визначено монофазну антигенну структуру, понижену ферментативну активність до арабінози, манніту і дульциту, відсутність відновлення сульфіта до сульфіда заліза на вісмут-сульфітному агарі, уповільнену вірулентність до мишей. Встановлено, що через пасаж цих монофазних культур S. Typhimurium в організмі білих мишей, антигенна структура їх здатна до відновлення, а ферментативні властивості активуються, але культуральні характеристики на ВСА не змінюються. Епізоотичні культури St. аureus, виділені з харчових продуктів, мають зразу 9 факторів патогенності в 5,6 % випадків, а інші — 13 варіацій по 5 – 8 факторів. У високовірулентних культур виявили плaзмокоагулазу за 1 – 4 год., лeцитиназу за 24 год. і гемолізин за 9 – 8 год. Citrobacter spp., виділені з кормів та харчових продуктів, виробляють фактори вірулентності (ДНК-аза, лецитиназа, гемолізин), доведено їх здібність викликати в білих мишей симптоми токсикоінфекції (37,9 % випадків) та загибель (11,7 %). Культури цитробактерій проявляють антагонізм до штамів S. marcescens і L. innocua та, в меншій мірі, — до E. faecalis, Eb. аerogenes, P. vulgaris и St. аurеus. Пригнічення штама E. coli викликали С. freundii та С. rodentium. Всі дослідні Citrobacter spp. продукують фермент пірролідонілпептидазу, на відміну від Salmonella spp. Між бактеріями родів Citrobacter, Salmonella та St. аureus в асоціаціях існує синергізм, який проявляється посиленням стійкості до антибіотиків у порівнянні з їх монокультурами, інтенсивним проявом гемолітчної, лецитиназної та ДНК-азної активності С. freundii, але подавляється синтез гемолізинів та коагулази St. аureus. Індекс рубрикатора НБУВ: П811.4 + Р124.851-5 + Р264.927.2-7 + Р264.921.1-7
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА437792 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|