РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000772221<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Ройко О. М. 
Розроблення технології мармеладних виробів для спортсменів силових видів спорту : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / О. М. Ройко; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2021. - 21 c. - укp.

Науково обгрунтовано та розроблено технології мармеладних виробів для спортсменів силових видів спорту з використанням фітокомпозиції адаптогенної дії та екстрактів на її основі. Це дає можливість розширити асортимент функціональних продуктів спортивного харчування з підвищеним вмістом фітоадаптогенів, що є важливим питанням при підготовці спортсменів даних видів спорту. Проаналізовано сучасні технології продуктів спортивного харчування, фізіологічну дію адаптогенів природного походження як функціональної складової продуктів спеціального призначення. На підставі анкетування спортсменів-важкоатлетів визначено кондитерські вироби мармеладної групи як базовий харчовий продукт для збагачення природними адаптогенами. Показано, що листки гінкго білоба, аралії маньчжурської, елеутерококу колючого та ехінацеї пурпурової є джерелом біологічно активних речовин адаптогенної дії з високою антиоксидантною активністю, що робить їх привабливим джерелом для створення фітокомпозицій адаптогенної дії. З метою заготівлі обраної рослинної сировини визначено раціональні параметри її сушіння. Оптимізовано рецептурний склад фітокомпозиції адаптогенної дії, визначено оптимальні параметри процесу екстрагування діючих речовин з неї. Розроблено відповідні параметри виробництва, технологічні схеми, технологічні карти. Встановлено раціональні режими та умови зберігання, досліджено показники якості та безпеки, визначено хімічний склад. Обгрунтовано та проведено оптимізацію заміни в базовій рецептурі мармеладу "Золота осінь" лимонної кислоти на бурштинову, яка є природним адаптогеном, з коефіцієнтом перерахунку 1,74. Досліджено вплив фітокомпозиції адаптогенної дії "Антистрес" та екстрактів на її основі на параметри драглеутворення, технологічні, структурно-механічні властивості, органолептичні та фізико-хімічні показники якості мармеладу, встановлено їх оптимальне дозування. Розроблено рецептури та технології формового мармеладу з фітокомпозицією адаптогенної дії "Антистрес" та екстрактами на її основі, визначено показники якості та безпеки, хімічний склад, обгрунтовано тривалість та умови зберігання. Показано, що дослідні зразки порівняно з контролем мають підвищену кількість мінорних сполук, що підвищує їх біологічну цінність. Проведено дослідження впливу желейно-фруктового формового мармеладу з порошком та екстрактами фітокомпозиції адаптогенної дії "Антистрес" на психоемоційний стан та показники тренованості пауерліфтерів. Розроблено програмний засіб для розрахунку вмісту мікро- та макронутрієнтів раціону, заданого користувачем, та порівняння його з добовими потребами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л861.2-64

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА449277 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Автореферати дисертацій 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського