Ройко О. М. Розроблення технології мармеладних виробів для спортсменів силових видів спорту : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / О. М. Ройко; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2021. - 21 c. - укp.Науково обгрунтовано та розроблено технології мармеладних виробів для спортсменів силових видів спорту з використанням фітокомпозиції адаптогенної дії та екстрактів на її основі. Це дає можливість розширити асортимент функціональних продуктів спортивного харчування з підвищеним вмістом фітоадаптогенів, що є важливим питанням при підготовці спортсменів даних видів спорту. Проаналізовано сучасні технології продуктів спортивного харчування, фізіологічну дію адаптогенів природного походження як функціональної складової продуктів спеціального призначення. На підставі анкетування спортсменів-важкоатлетів визначено кондитерські вироби мармеладної групи як базовий харчовий продукт для збагачення природними адаптогенами. Показано, що листки гінкго білоба, аралії маньчжурської, елеутерококу колючого та ехінацеї пурпурової є джерелом біологічно активних речовин адаптогенної дії з високою антиоксидантною активністю, що робить їх привабливим джерелом для створення фітокомпозицій адаптогенної дії. З метою заготівлі обраної рослинної сировини визначено раціональні параметри її сушіння. Оптимізовано рецептурний склад фітокомпозиції адаптогенної дії, визначено оптимальні параметри процесу екстрагування діючих речовин з неї. Розроблено відповідні параметри виробництва, технологічні схеми, технологічні карти. Встановлено раціональні режими та умови зберігання, досліджено показники якості та безпеки, визначено хімічний склад. Обгрунтовано та проведено оптимізацію заміни в базовій рецептурі мармеладу "Золота осінь" лимонної кислоти на бурштинову, яка є природним адаптогеном, з коефіцієнтом перерахунку 1,74. Досліджено вплив фітокомпозиції адаптогенної дії "Антистрес" та екстрактів на її основі на параметри драглеутворення, технологічні, структурно-механічні властивості, органолептичні та фізико-хімічні показники якості мармеладу, встановлено їх оптимальне дозування. Розроблено рецептури та технології формового мармеладу з фітокомпозицією адаптогенної дії "Антистрес" та екстрактами на її основі, визначено показники якості та безпеки, хімічний склад, обгрунтовано тривалість та умови зберігання. Показано, що дослідні зразки порівняно з контролем мають підвищену кількість мінорних сполук, що підвищує їх біологічну цінність. Проведено дослідження впливу желейно-фруктового формового мармеладу з порошком та екстрактами фітокомпозиції адаптогенної дії "Антистрес" на психоемоційний стан та показники тренованості пауерліфтерів. Розроблено програмний засіб для розрахунку вмісту мікро- та макронутрієнтів раціону, заданого користувачем, та порівняння його з добовими потребами. Індекс рубрикатора НБУВ: Л861.2-64
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА449277 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|